QST-LA uke 22-2020

             

Informasjon om møter og aktiviteter sendes på e-post til qst-la@nrrl.no senest torsdag kveld.

 

 1. NRRLs hovedstyre søker medlemmer til en arbeidsgruppe for revidering av NRRLs lover
 2. Covid-19 pandemien og digital møtevirksomhet i NRRLs grupper
 3. Nytt fra Radio Orientering Norge
 4. Winlinks lydkortmode Vara fornyes 30.juni
 5. Digital programvare WSJT-X versjon 2.2.0-rc2
 6. The ARRL Letter for May 28, 2020
 7. Aktiviteter på Bergen Kringkaster i juni
 8. DX-Nytt Nr. 820 (25. mai 2020)
 9. Gruppemøter
 10. Tester

 

 

 1. NRRLs hovedstyre søker medlemmer til en arbeidsgruppe for revidering av NRRLs lover

 

NRRLs kontor melder:

 

Hovedstyret i NRRL ser at dagens lover ikke er dekkende for ligaens drift. Av denne grunn ønsker hovedstyret å nedsette en arbeidsgruppe for å utarbeide forslag til lover som gjør det mulig å drifte organisasjonen på en moderne måte.

 

Det søkes derfor nå etter NRRL-medlemmer som ønsker å være med i en slik arbeidsgruppe. Det legges opp til at arbeidsgruppens møtevirksomhet og arbeid gjennomføres med hjelp av digitale arbeidsverktøy.

 

Interesserte NRRL-medlemmer kan kontakte NRRLs generalsekretær på e-post: nrrl@nrrl.no, eller telefon: 22 21 37 90.

 

 

 1. Covid-19 pandemien og digital møtevirksomhet i NRRLs grupper

 

NRRLs kontor melder:

 

Fra 7. mai 2020 blir det av norske myndigheter åpnet for arrangementer med inntil 50 deltagere med minst en meters avstand mellom deltagerne. Dette åpner for at mange grupper kan ha vanlige gruppemøter, under den forutsetning at gjeldene smittevernreglene følges. Grupper med inntil 50 medlemmer kan med dette også avholde årsmøte / generalforsamling. For større grupper, eller for grupper som ikke har egnede lokaliteter til møter, kan digitale videomøter være et alternativ. Dette også for årsmøter.

 

Tips:

NRRLs kontor og NRRLs hovedstyre har den siste tiden testet ut en videokonferanseløsning som har vist seg å være stabil, sikker og svært enkel å bruke. Grupper som ønsker å avholde digitale møter anbefales å se nærmere på denne open-source baserte løsningen som heter Jitsi.

Løsningen kjører i de aller fleste web-lesere, i tillegg finnes apper for både iPhone / iPad og Android, samt integrasjon mot Slack. Og det beste av alt: Det er helt gratis. Informasjon finnes her: https://meet.jit.si/

   

 

 1. Nytt fra Radioorientering Norge

 

Radio Orientering Norge (RON) v/ LA6XI Knut melder:

 

Resultat fra 80m RPO-løp torsdag 28. mai i Sørkedalen/Oslo:

 

LA1KP Øivind arrangerte 80m løp 28. mai, med start fra P-plassen ved Årnes i nordenden av Bogstadvannet. (Kart: Tangenåsen)

Løypa var i overkant av 4 km korteste vei med en del høydemetre å forsere og hadde 5 poster. (En av deltagerne målte 5,66 km på sin sportsklokke i sin løypelengde)

 

Løpet gikk etter vår standard for "smittevern": Ikke fellesstart, ikke klippetenger, ikke drikke / mat i mål samt holde avstand. Det var et flott arrangert løp denne herlige varme sommerkvelden. Takk til LA1KP!

 

 

Plass Call  Navn   Poster      Tid

1    LA5OQ  Christian 5       00.46.14

2    LA9NGA Jon       5       00.51.28

3    LA3ST  Stein     5       00.58.27

4    LA6KCA Svein     5       01.01.23

5    LA8TIA Lars Rune 5       01.07.29

6    Hege (XYL LA5OQ) 5       01.34.09

7    LA5OM  Steinar   5       01.35.05

8    LA2RR  Ole       5       01.37.08

9    LA6XI  Knut      5       01.37.24

10   LA8UW  Karin     5       01.59.11

11   LA7GIA Kenneth   1       01.47.24 (Nybegynner, well done!)

 

Neste RPO-løp på Østlandet blir et 80m RPO-løp, torsdag 10. juni v/Sandefjord og arrangør blir LA6XI Knut. Mer info senere. 

Larviks- og Hortengruppen av NRRL inviteres spesielt. Peilemottakere kan lånes! 

 

RPO-ringen LA1RPO er QRV etter QST -LA søndager på 3644 kHz LSB. 

Alltid info på www.rpo.no eller våre FB-sider: Radio Orientering Norge.

 

 

 1. Winlinks lydkortmode Vara fornyes 30.juni

 

Fagleder Winlink LA7UM Finn melder:

 

Fra den 30. juni vil alle Winlink-servere verden over iverksette overgang til en ny og inkompatibel versjon 4.0 av lydkortprotokollen Vara.

Denne får samtidig også en narrowband 500 Hz-versjon.

Betatesting i simulator rapporterer at denne vinner klart over både Winmor 500, Ardop 500, og Pactor 2. Blir spennende å se dette i praktisk bruk her.

 

Robustheten her nord forventes å bli enda bedre enn den nåværende versjon 3.x og får en symbolrate på 23 med en net-rate på 18 bps, som skal være enda mer robust enn Olivia.

 

Versjon 4.0 er som nevnt ikke bakoverkompatibel med tidligere versjoner.

Klienter som forventer å være langt unna internett 30. juni bes laste ned Vara 4.0 med en gang for å ha den på PC, men vente med utpakkingen og installeringen til 30. juni.

Den kan allerede nå nedlastes fra den vanlige internettadressen for alle Vara-programmene som w

Winlink-systemet henviser til,  men den nye versjonen vil ikke virke med Winlink express mot Winlinks normale servere før fra 30. juni, så behold den gamle kjørende inntil da.

Det kan være lurt å sørge for nødvendig auto-update av Winlink Express også før dere eventuelt forlater internet-dekningen.

 

Alle har uansett fortsatt Winmor og Ardop og serverne også Pactor, så ingen risikerer å bli utestengt under denne overgangen. Tilsvarende inkompatibel overgang skjedde også for ca. ett år siden ved overgang fra Vara 2.x til 3.x med en voldsom forbedring her nord pga. introduksjon av FSK modes i de lavere gratis gearene.

 

Det vil fortsatt være slik at alle klienter som har betalt fullversjon blir betjent i full hastighet av alle serverne.

 

 

 1. Digital programvare WSJT-X versjon 2.2.0-rc2

 

NRRL's HF Traffic Manager LA4LN melder:

 

Fra og med 25. mai har nyeste beta-versjon, "release candidate 2" = "rc2", av digimode-programmet WSJT-X versjon 2.2.0 vært mulig å laste ned gratis fra www.tinyurl.com/digimode

 

Her ligger også dokumentasjoner på norsk, skrevet av LA6VQ.

 

Programmererne regner med å legge den endelige versjon 2.2.0 til nedlasting den 10. juni, når beta-versjonene vil være ferdig uttestet, og vil slutte å virke.

 

 

 1. The ARRL Letter for May 28, 2020

 

LA4LN Tom melder:

 

I "ARRL Letter", som kom natt til fredag 29. mai 2020 NT, står det i bulletinens tredje punkt om en Global COVID-19 sambands-test den 6. og 7. juni 2020.

 

For informasjon om denne testen se her: https://tinyurl.com/y93c2yw5

 

 

 1. Aktiviteter på Bergen Kringkaster i juni

 

LA1TNA Per-Dagfinn melder:

 

Bergen Kringkaster, Grensedalen 59, Erdal på Askøy arrangerer "Åpent hus" på søndagene i juni. Åpningstid kl. 11 - 15, omvisning kl. 13.

Velkommen innom for en radioprat og en kopp kaffe!

 

NB!

Vi vil be alle besøkende om å respektere forskrifter og anbefalinger fra FHI (Folkehelseinstituttet) for å begrense smittespredning av Covid-19-viruset!

 

For mere informasjon, se våre hjemmesider: www.bergenkringkaster.no

eller på Facebook: www.facebook.com/groups/bergenkringkaster

 

Du kan også kontakte LA1TNA Per-Dagfinn på tlf.: 994 70 075

 

 

 1. DX-Nytt Nr. 820 (25. mai 2020)

 

LA4LN melder (fra Ohio/Pennsylvania DX Bulletin; ARRL DX News; m.m.):

 

[Tallet null (0) i kallesignaler blir her skrevet med bokstaven Ø].

 

ITALIA: Den spesielle stasjonen 4U9STAYHOME er aktiv til 15. juni i anledning CORONA-virus-krisen. QSL via 9A2AA.

 

INDIA: Den spesielle stasjonen ATØII er aktiv i anledning CORONA-virus-krisen. Suffikset «II» står for «Improve Immunity», altså «forbedre immunitet» mot CORONA-viruset. Stasjonen vil være i gang til 18. august. QSL til VU2DCT.

I tillegg er den spesielle stasjonen AT2SON aktiv i anledning CORONA-virus-krisen. Suffikset «SON» står for «Save Our Nation», altså «redd vårt land» fra CORONA-viruset. Stasjonen vil være i gang til 18. august. QSL til VU3ZIG.

Og i tillegg er den spesielle stasjonen AT9SS aktiv til 28. juli i anledning CORONA-virus-krisen. Suffikset «SS» står for «Stay Safe». QSL via LoTW (ARRL’s Logbook of The World), eller bare direkte til VU2NSL.

 

 1. PIERRE & MIQUELON: Den tidligere annonserte DXpedisjonen til FP/KV1J var opprinnelig planlagt til juli måned, men blir nå flyttet til perioden 22. september til 6. oktober på grunn av reise-restriksjoner i forbindelse med CORONA-virus-krisen. Aktiviteten blir på 160 til 6 meter, inkludert 60 meter, med CW, SSB, RTTY, FT8 og FT4, og via satellitter. QSL til hjemme-kallesignalet KV1J, eller via LoTW eller via eQSL.

 

ØSTERRIKE: Den spesielle stasjonen OE3ØMAGICBAND er aktiv til 30. juni i anledning 30 år siden 6 meter-båndet, det såkalte «magiske bånd», ble tildelt østerrikske radioamatører. Aktiviteten blir på 6 meter med CW, SSB og digitale modes. QSL via LoTW eller via eQSL.

 

FRANKRIKE: Den spesielle stasjonen TM1SAFE er aktiv i anledning CORONA-virus-krisen. Suffikset «SAFE» står for «sikkerhet»; altså hold deg hjemme, for å være best sikret mot CORONA-viruset. Stasjonen vil være i gang til 18. august. QSL via F4GPB eller via LoTW, eQSL eller ClubLog’s OQRS (Online QSL Request Service).

 

ROMANIA: De spesielle stasjonene YO1STAYHOME og YO19STAYHOME er aktive til 15. september i anledning CORONA-virus-krisen.

 

 

 1. Gruppemøter

 

Fra 7. mai 2020 blir det av norske myndigheter åpnet for arrangementer med inntil 50 deltagere med minst en meters avstand mellom deltagerne. Dette medfører at enkelte grupper vil kunne avholde møter og arrangementer. Slike arrangementer vil bli listet i egen liste, under kunngjøringene nedenfor. 

 

Den sedvanlige ukeplanen med gruppenes møter og aktiviteter tas inntil videre ut av QST-LA.

Relevante kunngjøringer og avlysninger tas imidlertid inn.

 

Se for øvrig kunngjøringer fra gruppene på www.nrrl.no. Denne oversikten oppdateres løpende.

 

Følgende møter og arrangementer er avlyst:

 

Asker og Bærumsgruppen utsetter alle møter inntil videre.

Bergensgruppen innstiller alle møter inntil videre.

Drammensgruppen innstiller alle møter inntil videre.

Fredrikstadgruppen har utsatt årsmøtet inntil videre.

Gardermogruppen innstiller alle møter inntil videre.

Gjøvik og Totengruppa innstiller alle gruppeaktiviteter som fysisk samler folk. Gruppen legger til rette for møter via alternative medier.

 

Haldengruppen har avlyst alle møter og sammenkomster på gruppelokalet inntil vider. Vi møtes på 80M 3.610 MHz, Kl.: 10.00 hver dag.

 

Hallingdalsgruppen innstiller alle møter, drop-in og andre samlinger inntil videre.

Harstadgruppen utsetter årsmøtet inntil videre.

Haugalandsgruppen innstiller all aktivitet inntil videre.

 

Jærgruppen avlyser alle aktiviteter på vårt klubblokale inntil videre. I stedet arrangerer vi aktiviteter på våre repeatere og på HF. Mer info på la1j.no

 

Kongsvingergruppen innstiller gruppemøtene inntil videre.

Kristiansandgruppen har utsatt årsmøtet inntil videre.

Kristiansundgruppen avlyser alle dugnader, drop in-møter og medlemsmøter inntil videre.

 

Larvikgruppen innstiller alle møter inntil videre.

 

Mogruppen avholder ingen fysiske møter resten av mars 2020. Videre aktivitet vil bli vurdert senere etter FHIs anbefalinger.

 

Moldegruppen avlyser alle møter inntil videre.

Nedre Romerikegruppen avlyser alle møter inntil videre.

 

Ryfylkegruppen avlyser alle drop in-møter og andre felles aktiviteter inntil videre.

Tønsberggruppen innstiller all aktivitet inntil videre.

Ålesundgruppen avlyser alle gruppemøter inntil videre.

 

Møter og arrangementer:

 

Egersundgruppen LA1E, starter opp møtevirksomheten igjen. Første møte: Torsdag 04. juni kl. 19.00 på Radiohytta på Hellvik. Årsmøte. Vi vil deretter følge vanlig møteplan, med møter første torsdag i måneden, og drop-in hver 3. torsdag i måneden.

 

Gudbrandsdalsgruppen LA7G, starter opp møtevirksomheten igjen.

Første møte blir torsdag 04.06.2020 kl. 19:00 på Otta Beredskapssenter. Dette blir også det siste møte før ferien.

 

Hortengruppen er nå forsiktig i gang med møter igjen og avslutter LA2Z-ringene som har erstattet møtene. Tirsdager er det kl. 11:00 treff for Eldre Juniorer og andre som har lyst til å treffes. Foreløpig kommer torsdagsmøtene kl. 19:00 til å være drop-in, ingen møter med foredrag.

 

Oslogruppen melder om at gruppen har QST-sendinger hver mandag kl. 21.30. Repeater: LA5OR Tryvann. Frekvens: 145.600 MHz. Subtone: 110,9 Hz. I disse Coronatider er det viktig at så mange som mulig i vårt område kommer på lufta.

 

Gruppemøter i Oslogruppen, LA4O: Nedre Rommen 5E i Oslogruppens lokaler.

Onsdag 3. juni: Drop-in i klubblokalene fra 18.30

Onsdag 10. juni: Drop-in på lufta. Vi fortsetter suksessen med drop-in på lufta - denne onsdagen på 2m-båndet. Vi starter som før via Tryvanns-repeateren LA5OR klokken 19.30. (145.600 MHz med subtone 110.9), og blir enige om en simplex-frekvens vi kjører testen på. Alle - uansett gruppetilhørighet, er velkomne til å delta og for å få testet sine antenner og sitt utstyr.

 

 

 1. Tester

 

2 1900-2300 NT NRAU NAC 144 MHz

4 1900-2300 NT NRAU NAC 28 MHz

6-7 1500-1500 UTC Dutch Kingdom Contest 7-50 MHz CW/SSB/Mixed

QST-LA uke 21-2020

             

Informasjon om møter og aktiviteter sendes på e-post til qst-la@nrrl.no senest torsdag kveld.

  

 1. Silent Key
 2. Et utvidet Hovedstyre i NRRL avholder videomøte søndag 24. mai
 3. To nye radioamatører i Bergen 18. mai
 4. Nytt fra Radio Orientering Norge
 5. Resultater NRAU NAC januar – april 2020
 6. DX-Nytt Nr. 819 (18. mai 2020)
 7. Gruppemøter
 8. Tester

 

 

 1. Silent key

 

LA1KP Øivind melder:

 

LA1ZH – Victor Hvistendal – Silent Key

 

Det er med sorg vi melder at LA1ZH Victor Hvistendal er død, etter en tids sykdom.

 

Victor ble medlem i NRRL våren 1959, og avla amatørradioprøve våren 1960 og fikk dermed kallesignalet LA1ZH.

Som radioamatør var Victor aktiv i alle år, og han var av de som alltid var velvillig behjelpelig når noen i sin lokale gruppe hadde behov for bistand og råd.

 

LA1ZH Victor vekslet mellom å inneha verv som Varamann til hovedstyret og Styremedlem i flere perioder fra 1986 og fram til han ble valgt til NRRLs president i 1992. Et verv han hadde fram til NRRLs Generalforsamling i august 1997.

LA1ZH har også innehatt verv som NRRLs sambandsmanager og styremedlem i LA5LG’s hjelpefond.

 

Mange i Oslo området vil også huske Victor for hans innsats på sambandssiden gjennom et par 10-år, hvor han var primus motor og leder for NRRLs sikkerhetssamband i forbindelse med NRK sin årlige nasjonale innsamlingsaksjon. Et oppdrag som på det meste omfattet over 40 radioamatører, mobilt og stasjonært utplassert rundt om i byen.

Han bidro også med stor arbeidsinnsats i forbindelse med at NRRL var arrangør for IARU konferansen 1999.

 

For sin innsats for radioamatørsaken ble LA1ZH utnevnt til Ridder i Den Gyldne Nøkkels Orden i 1993, og valgt som medlem av ordenskollegiet fra 2003.

 

Våre tanker går til LA1ZHs XYL - Anne-Lise og den øvrige familie som i alle år støttet Victor i hans arbeide for radioamatørsaken.

 

 

 1. Et utvidet Hovedstyre i NRRL avholder videomøte søndag 24. mai

 

NRRLs kontor melder:

 

Søndag 24. mai avholder et utvidet Hovedstyre et videomøte.

 

Til møtet er det en fyldig saksliste med blant annet disse sakene:

 

- Covid-19 pandemien og aktivitet i NRRL, herunder:

      - Generalforsamling 2020

      - Drift av NRRLs kontor

      - Aktivitet i gruppene, som: Årsmøter, tilrettelegging av møter og aktiviteter som kan avholdes elektronisk, grupperapporter

      - Momskompensasjonsordningen

      - m.m.

- Utvikling og drift av NRRLs-websider

- Vedrørende NRRLs lover

- IARU R1 Conference 2020 i Novi Sad og NRRLs delegater

- m.m.

 

 

 1. To nye radioamatører i Bergen 18. mai

 

LA1TNA Per-Dagfinn har gleden av å meddele:

 

To av kursdeltakerne gikk opp til prøve hos NKOM mandag 18. mai. Begge bestod med glans.

 

De nye radioamatørene er:

LB9AI - Erik Sandvik Haugstad

LB9CI - John Hartvig Larsen

 

Bergensgruppen har arrangert lisenskurs over 15 kurskvelder i tidsrommet 5. februar til og med 6. mai. Åtte deltakere har fullført kurset.

Seks kurskvelder er arrangert på Sandgotna skole i Loddefjord, og ni kurssamlinger er arrangert ved bruk av nettundervisning (Skype). Da har alle syv som har gått opp til prøve, greid lisensen.

Gratulerer til de nye amatørene og velkommen "på lufta"!

 

Instruktører har vært LB0K Peter Ebsworth og LA1TNA Per-Dagfinn Green.

Stor takk til instruktørene!

 

 

 1. Nytt fra Radio Orientering Norge

 

Radio Orientering Norge (RON) v/LA6XI melder:

 

Nytt RPO-løp på Østlandet!

 

Det blir arrangert RPO-løp, kategori 80 meter, torsdag 28. mai med Øivind LA1KP som arrangør. Start trolig fra P-plass ved Årnes nord for Bogstad nordvest i Oslo. Dette blir verifisert i neste uke etter at ny befaring blir gjort i terrenget mandag.

 

Løpet blir et 80 m løp med første start fra kl. 17.00, og siste start ca. kl. 18.00, klassisk RPO-løp med 5 poster.

 

Detaljert info kommer på hjemmesidene til RON, NRRL og LA4O med kart etc. etter at LA1KP har vært der og sett på forholdene.

 

Løpet følger rutiner for smittevern slik RON har praktisert tidligere. Derfor blir det individuell start mellom kl. 17.00 og 18.00. Ingen klippetenger eller datachip på postene, men de er merket med bokstavkode som man skriver ned. Ta med blyant!

Ingen drikke i mål.

 

Du kan trygt komme på RPO torsdag 28.mai.  Alle er velkomne til sommerskogen, gratis kart. RPO-mottakere 80 m kan lånes. Kontakt-telefon LA1KP Øivind: 906 04 339

 

Sjekk info på www.rpo.no, hjemmesidene og RPO ringen med LA1RPO, søndager ca. kl. 10.30 NT på 3644 kHz.

 

 

 1. Resultater NRAU NAC januar – april 2020

 

LA1KKA Magne melder via LA4LN Tom:

 

Resultater NAC februar 2020:

 

Resultatliste 50 MHz januar 2020:

Nr. Kall   Poeng

1   LA2D   18516

 

Resultatliste 70 MHz januar 2020:

Ingen logger mottatt

 

Resultatliste 144 MHz januar 2020:

Nr.  Kall   Poeng

1    LA0BY 29039

2    LA3S  16002

3    LA2D  13963

4    LC1X    9477

5    LA0GE   8165

6    LA9DM   3123

7    LA9CM   2059

8    LB6ZH    588

 

Resultatliste 432 MHz januar 2020:

Nr.  Kall   Poeng

1    LA3S    7047

2    LA9DM   1110

3    LB6ZH    524

 

Resultatliste 1.3 GHz januar 2020:

Nr.  Kall   Poeng

1    LA2Z    8229

 

Resultatliste mikrobølge januar 2020:

Nr. Kall   Poeng

1    LA6LCA  1639

2    LC1X    1597

 

 

Resultater NAC februar 2020:

 

Resultatliste 50 MHz februar 2020:

Nr.  Kall   Poeng

1    LA2D    8868

2    LA3OCT  2956

 

Resultatliste 70 MHz februar 2020:

Nr. Kall   Poeng

1    LA2D    3334

 

Resultatliste 144 MHz februar 2020:

Nr. Kall   Poeng

1    LA2Z   38727

2    LA2D   15108

3    LA3S   14893

4    LA3OCT  8285

5    LA9DM   3975

6    LA1OTX  2506

7    LB6ZH   2012

 

Resultatliste 432 MHz februar 2020:

Nr. Kall    Poeng

1    LA2Z    21002

2    LA3S    10505

3    LB6ZH     582

4    LA3OCT      0

 

Resultatliste 1.3 GHz februar 2020:

Ingen logger mottatt

 

Resultatliste mikrobølge februar 2020:

Ingen logger mottatt

 

 

Resultater NAC mars 2020:

 

Resultatliste 50 MHz mars 2020:

Nr.  Kall    Poeng

1    LA2D     9698

 

Resultatliste 70 MHz mars 2020:

Nr. Kall    Poeng

1    LN1V     7941

2    LA2D     1061

 

Resultatliste 144 MHz mars 2020:

Nr.  Kall    Poeng

1    LA3S    18731

2    LA0GE   15451

3    LA3OCT   9089

4    LA2D     7816

5    LC1X     6311

6    LA9DM    1200

7    LB6ZH    1170

 

Resultatliste 432 MHz mars 2020:

Nr. Kall    Poeng

1    LA2Z    26791

2    LB6ZH     524

 

Resultatliste 1.3 GHz mars 2020:

Nr. Kall    Poeng

1    LA2Z     9065

 

Resultatliste mikrobølge mars 2020:

Ingen logger mottatt

 

 

Resultater NAC april 2020:

 

Resultatliste 50 MHz april 2020:

Nr. Kall    Poeng

1    LN1V    10774

2    LA2D     6949

 

Resultatliste 70 MHz april 2020:

Nr. Kall    Poeng

1    LN1V     7741

2    LA2D     3263

 

Resultatliste 144 MHz april 2020:

Nr. Kall    Poeng

1    LA2Z    37866

2    LA0BY   29897

3    LA0GE   25820

4    LA3S    19129

5    LA2D    12019

6    LA9DM    5605

7    LB6ZH    1219

 

Resultatliste 432 MHz april 2020:

Nr. Kall    Poeng

1    LA2Z    21497

2    LA3S     6610

3    LA0GE    5923

4    LB6ZH     525

 

Resultatliste 1.3 GHz april 2020:

Nr. Kall    Poeng

1    LA2Z     9647

 

Resultatliste mikrobølge april 2020:

Nr. Kall    Poeng

1    LB2S     7490

 

 

 1. DX-Nytt Nr. 819 (18. mai 2020)

 

LA4LN melder (fra Ohio/Pennsylvania DX Bulletin; ARRL DX News; m.m.):

 

COLOMBIA: Den spesielle stasjonen 5JSTAYHOME er aktiv i anledning CORONA-virus-krisen. Ukjent QSL-info.

 

MALAWI: HA5AO hadde planlagt en DXpedisjon med kallesignal 7Q7AO i siste halvdel av september og begynnelsen av oktober, men må dessverre utsette DXpedisjonen på grunn av CORONA-virus-krisen.

 

ZAMBIA: 9J2MYT er aktiv ut mai måned på 20, 17, 15 og 10 meter med SSB. QSL bare direkte til IZ3KVD.

 

AUSTRALIA: Flere stasjoner her benyttet prefikset AX i stedet for VK på 17. mai, for å markere Verdens Telekommunikasjons Dag.

 

THAILAND: Den spesielle stasjonen E2STAYHOME er aktiv til 15. juli. QSL via E21EIC, eller via LoTW (ARRL’s Logbook of The World), eller via ClubLog’s OQRS (Online QSL Request Service).

 

BOSNIA & HERZEGOVINA: Den spesielle stasjonen E7STAYHOME er aktiv ut mai måned på alle bånd og modes. Ukjent QSL-info.

 

SAUDI-ARABIA: HZ1DG er et nytt radiofyr på 6 meter: 50,055 MHz med 5 Watt til en vertikal-antenne i lokator-rute LK18GF.

 

NEDERLAND: Den spesielle stasjonen PD75DDAY minnes 75 år siden frigjøringen av Nederland etter 2. verdenskrig. Stasjonen blir aktiv ut mai måned. QSL via byrå.

 

GUATEMALA: TG9/YS1RM er aktiv på forskjellige bånd og modes. QSL til hjemme-kallesignalet.

 

GRØNLAND: XP2I og OX/OZ2I blir aktive i slutten av november. QSL til OZ2I. Mer info på web: www.oz2i.dk

 

 

 1. Gruppemøter

 

Fra 7. mai 2020 blir det av norske myndigheter åpnet for arrangementer med inntil 50 deltagere med minst en meters avstand mellom deltagerne. Dette medfører at enkelte grupper vil kunne avholde møter og arrangementer. Slike arrangementer vil bli listet i egen liste, under kunngjøringene nedenfor. 

 

Den sedvanlige ukeplanen med gruppenes møter og aktiviteter tas inntil videre ut av QST-LA.

Relevante kunngjøringer og avlysninger tas imidlertid inn.

 

Se for øvrig kunngjøringer fra gruppene på www.nrrl.no. Denne oversikten oppdateres løpende.

 

Følgende møter og arrangementer er avlyst:

 

Asker og Bærumsgruppen utsetter alle møter inntil videre.

Bergensgruppen innstiller alle møter inntil videre.

Drammensgruppen innstiller alle møter inntil videre.

Egersundgruppen utsetter årsmøtet og avlyser alle gruppemøter inntil videre.

Fredrikstadgruppen har utsatt årsmøtet inntil videre.

Gardermogruppen innstiller alle møter inntil videre.

Gjøvik og Totengruppa innstiller alle gruppeaktiviteter som fysisk samler folk. Gruppen legger til rette for møter via alternative medier.

 

Haldengruppen har avlyst alle møter og sammenkomster på gruppelokalet inntil vider. Vi møtes på 80M 3.610 MHz, Kl.: 10.00 hver dag.

 

Hallingdalsgruppen innstiller alle møter, drop-in og andre samlinger inntil videre.

Harstadgruppen utsetter årsmøtet inntil videre.

Haugalandsgruppen innstiller all aktivitet inntil videre.

 

Jærgruppen avlyser alle aktiviteter på vårt klubblokale inntil videre. I stedet arrangerer vi aktiviteter på våre repeatere og på HF. Mer info på la1j.no

 

Kongsvingergruppen innstiller gruppemøtene inntil videre.

Kristiansandgruppen har utsatt årsmøtet inntil videre.

Kristiansundgruppen avlyser alle dugnader, drop in-møter og medlemsmøter inntil videre.

 

Larvikgruppen innstiller alle møter inntil videre.

 

Mogruppen avholder ingen fysiske møter resten av mars 2020. Videre aktivitet vil bli vurdert senere etter FHIs anbefalinger.

 

Moldegruppen avlyser alle møter inntil videre.

Nedre Romerikegruppen avlyser alle møter inntil videre.

 

Oslogruppen innstiller alle møter og arrangementer inntil videre.

Ryfylkegruppen avlyser alle drop in-møter og andre felles aktiviteter inntil videre.

Tønsberggruppen innstiller all aktivitet inntil videre.

Ålesundgruppen avlyser alle gruppemøter inntil videre.

 

Møter og arrangementer:

 

Gudbrandsdalsgruppen LA7G, starter opp møtevirksomheten igjen.

Første møte blir torsdag 04.06.2020 kl. 19:00 på Otta Beredskapssenter. Dette blir også det siste møte før ferien.

 

Hortengruppen er nå forsiktig i gang med møter igjen og avslutter LA2Z-ringene som har erstattet møtene. Tirsdager er det kl. 11:00 treff for Eldre Juniorer og andre som har lyst til å treffes. Foreløpig kommer torsdagsmøtene kl. 19:00 til å være drop-in, ingen møter med foredrag.

 

 

 1. Tester

 

26 1900-2300 NT NRAU NAC Mikrobølge

30-31 0000-2359 UTC CQ WW WPX Contest 1,8-28 MHz CW

QST-LA uke 20-2020

             

Informasjon om møter og aktiviteter sendes på e-post til qst-la@nrrl.no senest torsdag kveld.

  

 1. NRRLs medlemskontingent for 2020
 2. Follogruppens «lisensprøve ute i det fri» vekker internasjonal interesse
 3. Nytt fra Radioorientering Norge
 4. Nye regler for WALA-diplomet er publisert på www.nrrl.no
 5. Winlink nytt: To Covid-19 øvelser og videre Arendalutbygging
 6. LN1V (gjentatt melding)
 7. DX-Nytt Nr. 818 (11. mai 2020)
 8. Gruppemøter
 9. Tester

 

 

 1. NRRLs medlemskontingent for 2020

 

NRRLs kontor melder:

 

I disse dager sendes det ut en henvendelse til alle NRRLs medlemmer om å betale medlemskontingent for 2020.

NRRLs Hovedstyre ønsker i den forbindelse å presisere at en kontingentinnbetaling er å betrakte som en a-konto-innbetaling, som vil bli motregnet det vedtak som NRRLs generalforsamling fastsetter vedrørende kontingent for 2020.

 

I følge NRRLs lover er det NRRLs generalforsamling som bestemmer NRRLs medlemskontingent. Siden det ikke er gjort noe vedtak i 2020 er det generalforsamlingens vedtak om kontingent i 2019 som legges til grunn.

 

Som kjent har det så langt ikke vært mulig å avholde generalforsamling i NRRL i 2020. Det er foreløpig ikke mulig å bestemme når en generalforsamling kan avholdes. Dette grunnet de begrensninger som for tiden er fastsatt av norske myndigheter i forbindelse med covid-19 pandemien.

 

 

 1. Follogruppens «lisensprøve ute i det fri» vekker internasjonal interesse

 

«The ARRL Letter» melder 7. mai, via LN4LN TOM:

 

«International Amateur Radio Union Vice President Ole Garpestad, LA2RR, arranged with Norwegian regulatory authorities to hold an outdoor exam session compatible with social distancing and other safety guidelines in place. Garpestad met with the three candidates in the forest outside a local scout cottage, and, with candidates seated at tables at least 5 meters (about 16 feet) apart, he administered the exam.

 

With the temperature at around 10 °C (about 50 °F), everyone dressed warmly. Garpestad reported that all three candidates passed, and LA5EUA, LB8QI, and LB8RI were welcomed to the world of amateur radio».

 

Artikkelen, med foto fra lisensprøven finner du her: tinyurl.com/ycodcmtg

 

 

 1. Nytt fra Radioorientering Norge

 

Radio Orientering Norge (RON) v/ LA6XI Knut melder:

 

Resultat fra 2 m RPO-løp 14. mai i Eldor-området i Ås.

Løypa var 3,7 km i luftlinje, men det ble nok rundt 6 km i utløpt distanse:

 

Resultater;

Jon, LA9NGA       5 poster   54:20

Christian, LA5OQ  5 poster   57:50

Svein, LA6KCA     5 poster 1:07:07

Stein, LA3ST      5 poster 1:11:40

Øivind, LA1KP     5 poster 1:37:25

Steinar, LA5OM    5 poster 1:43:00

Knut, LA6XI       5 poster 1:43:20

Karin, LA8UW      5 poster 1:57:00

Hege (xyl LA5OQ)  4 poster 2:12:00

 

Løypelegger var LA2RR Ole og vi takker Ole for et flott arrangert løp!

LA6XI målte på sin sportsklokke 5.99 km i løpe/løypelengde på sitt løp i fin tørr skog.

 

Løperne mente det var godt å komme ut skogen i disse covid-19-tider, og alle smitteverns-regler ble fulgt både før og etter start. Takk til Ole.

 

Vi har fått melding fra EDR, Danmark, som skulle arrangere NRAU Nordisk Mesterskap i RPO (ARDF) nord for København primo august: Dette er avlyst og vil bli utsatt til sommeren 2021.

 

Neste RPO løp på Østlandet blir et 80 meter RPO løp, torsdag 28. mai i Osloregionen/Bærum, og arrangør blir LA1KP Øivind. Mer info senere. Peilemottakere kan lånes.

 

RPO-ringen LA4O er QRV etter QST -LA søndager på 3644 kHz LSB. 

Alltid info på www.rpo.no eller våre FB-sider (Radio Orientering Norge).

 

God 17. mai feiring alle sammen!

 

 

 1. Nye regler for WALA-diplomet er publisert på www.nrrl.no

 

NRRLs kontor melder:

 

NRRLs HF diplommanager LA5YJ Hugo har publisert nye regler for WALA-diplomet på www.nrrl.no. Reglene trådte i kraft 1. januar 2020 og tar nå høyde for den nye fylkesinndelingen i Norge. Mer informasjon finnes her: tinyurl.com/ycd7bd35

 

Hugo har også utarbeidet veiledninger i engelsk språkdrakt. Engelsk introduksjonsinformasjon om WALA finnes her: www.nrrl.no/hf/1571-wala-introduction

og regelverk her: https://www.nrrl.no/hf/1570-wala

 

 

 1. Winlink nytt: To Covid-19 øvelser og videre Arendalutbygging

 

Fagleder Winlink LA7UM Finn melder:

 

Øvelse Covid-19 påske:

Landsomfattende varslet Winlink påskeøvelse i forbindelse med Covid-19 beredskapen ble avholdt 3 dager i påsken.

Øvelsen var bredt invitert gjennom flere kanaler og fikk kjempedeltakelse fra Kristiansand til Longyearbyen.

Totalantallet var rundt regnet 30 deltakere fordelt på flest private og noen gruppekallesignaler.

Fokus var denne gang bevisst lagt på introduksjon av den nye Winlink-moden VARA for nye brukere.

Bakenforliggende var det fokus på å generere kork og kø rundt faste klokkeslett for å fiske ut en bug i VARA ved dobling av signaler.

Det klarte vi i Norge og forfatteren har nå oppdatert VARA HF til 3.0.7

Merk at alle servere fortsatt betjener klienter som har betalt lisens med full hastighet dersom forholdende tilsier det.

Noen av deltakerne har rapportert hastigheter opp mot 30% raskere enn Pactor 3 under meget gode forhold.

 

Øvelse Covid-19 beredskap:

Neste landsomfattende beredskapsøvelse skjedde uvarslet 10/11-5 og startet med en SMS-melding til de gruppene som selv hadde varslet en form for beredskap etter forespørsel fra FORF til NRRL om statusrapporter vedr. Covid-19 og hva de eventuelt kunne stille med.

Noen av disse hadde til og med varslet at de hadde Winlink som en del av sin beredskap, men de øvrige ble invitert hvis de ville.

Av et totalt tall på 33 grupper, var det ca. 20 som faktisk stilte med å utføre øvelsen, sende en enkel epost over radio til Sambandstjenestens regulære epostadresse.

Vi syns det er et meget bra resultat i forhold til øvelseskriteriene.

Men vi vet at enkelte av de gruppene som IKKE hadde varslet noe om mulighet for Winlink, faktisk har opptil flere kvalifiserte operatører i nærheten, så her er det rom for forbedring vedrørende lokal kontakt og organisering.

Denne gangen var det fritt frem med alle mulige radiomodes, og alle ble benyttet, fra Packet til Vara og Pactor.

 

Svalbard stilte også nå. Denne gangen fikk de postlagt melding til Sambandstjenesten gjennom RMSen i Alta, som samtidig den dagen hadde mistet internett. Winlinks Hybridsystem ble derved virkelig testet med positivt resultat.

Meldingen ble i løpet av 4 minutter sendt videre på Pactor ned til Bardufoss til internett der, og ankom Sambandstjenesten umerkelig forsinket med 4 min.

 

Arendal stilte med deltakelse på HF, mens de samtidig fikk utvidet sin nye Winlink 2m RMS Packet med 70 cm for lokalsamband.

Link til Tønsberg går for øvrig glitrende på 2m. Takk til lokalsysop Odd LA3VW.

 

Sambandstjenesten SL1 og 2 NRRL, og Fagleder Winlink sto bak begge disse Winlink-øvelsene som ble fint ledet av Karl LA9KOA.

Det er hyggelig å registrere at det er ganske mange som har vært veldig positive til disse enkle øvelsene etter en lengre pause uten landsomfattende øvelser.

 

 

 1. LN1V (gjentatt melding)

 

LA4LN melder:

 

Heimevernets Radioamatørklubb, LA1V, har også i år, for hele 2020, fått tillatelse til å benytte kallesignalet LN1V, for å markere 75 års-jubileet for frigjøringen av Norge etter 2. verdenskrig. Kallesignalet LN1V kan stå for «Liberation Norway One Victory».

 

LN1V var den første amatørradio-stasjon med LN-prefiks, som fikk tillatelse til dette i 1995, i anledning 50 år siden frigjøringen fra 2. verdenskrig.

 

LN1V var også i gang for 5 år siden i anledning 70 år siden frigjøringen, og opererte blant annet fra Oscarsborg, hvor slagskipet «Blücher» ble stanset og senket den 9. april 1940.

 

Det planlegges å la LN1V sende ut NRRL’s QST-LA bulletin søndag 10. mai klokken 1000 norsk tid på 3725 kHz LSB med LA4LN som operatør. Dette er datoen nærmest selve den norske frigjøringsdagen, som var 8. mai 1945. LN1V vil også sende ut QST-LA (i stedet for fra LA1C) søndag 17. mai.

 

Ellers vil LN1V kunne bli å høre på alle bånd fra 160 meter til 70 centimeter, inkludert 60 meter og 4 meter, med CW, SSB og digitale modes – og LN1V vil også delta i noen contester i løpet av 2020.

 

QSL via klubbens formann LA4LN, enten direkte eller via NRRLs QSL-byrå, men ingen elektronisk QSL.

 

Mer info om LN1V på web: QRZ.com og QRZCQ.com

 

 

 1. DX-Nytt Nr. 818 (11. mai 2020)

 

LA4LN melder (fra Ohio/Pennsylvania DX Bulletin; ARRL DX News; m.m.):

 

[Tallet null (0) i kallesignaler blir her skrevet med bokstaven Ø].

 

BOUVETØYA (3YØI), TUVALU (T22T) og BANABA (T33T): «Rebel DX Group» melder at deres planer om å aktivere de nevnte DXCC-land dessverre er vanskeliggjort for tiden, på grunn av CORONA-virus-situasjonen, slik som for mange andre planlagte DXpedisjoner. Derfor blir de nødt til å utsette de planlagte DXpedisjonene sine. De håper likevel å aktivere Bouvetøya med kallesignalet 3YØI mot slutten av året.

 

MAROKKO: Den spesielle stasjonen 5C1WTIS blir aktiv fra 11. til 17. mai, for å markere Verdens Telekommunikasjonsdag den 17. mai på diverse HF-bånd. QSL-vei vil bli opplyst fra stasjonen på lufta.

 

KENYA: Den spesielle stasjonen 5Z4STAYHOME er aktiv under CORONA-virus-krisen. QSL bare via byrå.

 

VEST-MALAYSIA: Spesielle stasjoner aktive under CORONA-virus-krisen: 9M4STAYHOME, 9M4DUDUKRUMAH og 9M4COVID19. De er aktive fra 15. mai i 3 måneder på HF og VHF med SSB, CW og digitale modes. QSL via byrå eller direkte via 9W2PD. Internasjonale svar-kuponger (IRC) er ikke akseptert i Malaysia.

 

SINGAPORE: Den spesielle stasjonen 9V1STAYHOME er aktiv til 30. juni. QSL bare via LoTW (ARRL’s Logbook of The World).

 

SABLE ISLAND: Den planlagte DXpedisjonen hit 17. til 26. oktober kan muligens bli utsatt på grunn av CORONA-virus-trusselen.

 

SAUDI-ARABIA: Den spesielle stasjonen HZ1WTIS vil være aktiv fra 10. til 17. mai i anledning Verdens Telekommunikasjonsdag den 17. mai. Suffikset WTIS står for World Telecommunication and Information Society. QSL bare via LoTW.

 

GUANTANAMO BAY: W1SRR vil bli aktiv som KG4MA i ett helt år fra midten av juni, med digitale modes og SSB på HF-båndene. Han håper også å trene seg opp til å gjøre kontakter med CW. QSL-informasjon vil komme.

I tillegg er NM7H aktiv som KG4NE til overgangen mai-juni på 160 meter til 6 meter med mest de digitale modes FT8 og FT4. QSL til NM7H via ClubLog’s OQRS (Online QSL Request Service), LoTW og eQSL.

 

MARTINIQUE: DL8UD planlegger å bli aktiv som TO5O fra 22. til 30. juli på alle bånd fra 160 til 6 meter med CW og SSB. QSL til hjemme-kallesignalet.

 

SAINT PIERRE & MIQUELON: Det er nylig gitt tillatelse til å benytte 60 meter herfra, og en DXpedisjon hit er planlagt fra 10. til 17. august på 160 til 6 meter med SSB, CW og FT8. Mer info på web: www.to5t.com

 

 1. KITTS & NEVIS: W5JON blir aktiv som V47JA fra 11. juni til 2. juli på 160 til 6 meter med SSB og FT8. QSL direkte eller via LoTW.

 

 

 1. Gruppemøter

 

Fra 7. mai 2020 blir det av norske myndigheter åpnet for arrangementer med inntil 50 deltagere med minst en meters avstand mellom deltagerne. Dette medfører at enkelte grupper vil kunne avholde møter og arrangementer. Slike arrangementer vil bli listet i egen liste, under kunngjøringene nedenfor. 

 

Den sedvanlige ukeplanen med gruppenes møter og aktiviteter tas inntil videre ut av QST-LA.

Relevante kunngjøringer og avlysninger tas imidlertid inn.

 

Se for øvrig kunngjøringer fra gruppene på www.nrrl.no. Denne oversikten oppdateres løpende.

 

Følgende møter og arrangementer er avlyst:

 

Asker og Bærumsgruppen utsetter alle møter inntil videre.

Bergensgruppen innstiller alle møter inntil videre.

Drammensgruppen innstiller alle møter inntil videre.

Egersundgruppen utsetter årsmøtet og avlyser alle gruppemøter inntil videre.

Fredrikstadgruppen har utsatt årsmøtet inntil videre.

Gardermogruppen innstiller alle møter inntil videre.

Gjøvik og Totengruppa innstiller alle gruppeaktiviteter som fysisk samler folk. Gruppen legger til rette for møter via alternative medier.

 

Haldengruppen har avlyst alle møter og sammenkomster på gruppelokalet inntil vider. Vi møtes på 80M 3.610 MHz, Kl.: 10.00 hver dag.

 

Hallingdalsgruppen innstiller alle møter, drop-in og andre samlinger inntil videre.

Harstadgruppen utsetter årsmøtet inntil videre.

Haugalandsgruppen innstiller all aktivitet inntil videre.

Hortengruppen innstiller alle møter inntil videre. I stedet for fysiske møter kjøres det ring på 2m repeateren. QST-LA2Z kjøres som vanlig søndager kl. 20.00.

 

Jærgruppen avlyser alle aktiviteter på vårt klubblokale inntil videre. I stedet arrangerer vi aktiviteter på våre repeatere og på HF. Mer info på la1j.no

 

Kongsvingergruppen innstiller gruppemøtene inntil videre.

Kristiansandgruppen har utsatt årsmøtet inntil videre.

Kristiansundgruppen avlyser alle dugnader, drop in-møter og medlemsmøter inntil videre.

 

Larvikgruppen innstiller alle møter inntil videre.

 

Mogruppen avholder ingen fysiske møter resten av mars 2020. Videre aktivitet vil bli vurdert senere etter FHIs anbefalinger.

 

Moldegruppen avlyser alle møter inntil videre.

Nedre Romerikegruppen avlyser alle møter inntil videre.

 

Oslogruppen innstiller alle møter og arrangementer inntil videre.

Ryfylkegruppen avlyser alle drop in-møter og andre felles aktiviteter inntil videre.

Tønsberggruppen innstiller all aktivitet inntil videre.

Ålesundgruppen avlyser alle gruppemøter inntil videre.

 

Møter og arrangementer:

 

Gudbrandsdalsgruppen LA7G, starter opp møtevirksomheten igjen!

Første møte blir torsdag 04.06.2020 kl. 19:00 på Otta Beredskapssenter.

Dette blir også det siste møte før ferien. Vi kommer tilbake med møteplan for resten av året, ved en senere anledning!

 

 

 1. Tester

 

19 1900-2300 NT NRAU NAC 1296 MHz

12 1900-2300 NT NRAU NAC 70 MHz

24-25 0001-2359 UTC Day of the YLs Contest 3,5-28 MHz CW, SSB, RTTY

 

 

Epost fra @nrrl.net leveres som en tjeneste til medlemmer av Norsk Radio Relæ Liga - NRRL .

Email from @nrrl.net is a service delivered to members of Norsk Radio Relæ Liga - NRRL .  
QST-LA uke 19-2020

             

Informasjon om møter og aktiviteter sendes på e-post til qst-la@nrrl.no senest torsdag kveld.

  

 1. Medlemskontingent 2020
 2. Fem nye radioamatører i Bergen
 3. Programmet WSJT-X kommer med ny versjon 11. mai
 4. Nytt fra Radioorientering Norge
 5. Om programmering av kodeplugger, med tanke på talegrupper med tilhørende timeslots
 6. 17. mai på en annen måte i år?
 7. Aktiviteter på Bergen Kringkaster i Mai
 8. LN1V (gjentatt melding)
 9. DX-Nytt Nr. 817 (4. mai 2020)
 10. Gruppemøter
 11. Tester

 

 

 1. Medlemskontingent 2020     

 

LA6ETA Henrik melder:

 

I disse dager har vi startet utsending av medlemskontingent for 2020.

Mange har kanskje merket seg at det ikke fulgte med noe kontingentkrav med utsendelse av Amatørradio 02-2020.

 

De siste to måneder har flere jobbet iherdig med å få konvertert gamle systemer inn i et nytt regnskapssystem som også håndterer de funksjoner vi trenger for å ha oversikt over medlemmer og medlemsstatus.

Nå har vi et online system som kontoret har full, oppdatert tilgang til 24/7.

 

Fordelen for deg som medlem er at nå kan du få regningen for kontingent rett inn i din nettbank! Vi har mulighet til å sende som e-post, eFaktura og avtalegiro. I tillegg kan vi selvfølgelig også sende pr. post, men det sparer organisasjonen for mye arbeid og ikke minst penger å kunne sende digitalt.

 

Det er viktig å være kritisk til uventede krav og rare eposter, mange prøver å lure til seg penger. Hvis du mottar en SMS eller epost fra Visma som sier noe sånn som "NRRL ønsker å......" og avsender eller web-adresse er Visma så stemmer det overens med at vi har sendt dette elektronisk gjennom systemet.

 

Du har nå også muligheten til å dele opp kontingenttrekket i 1, 2 eller 4 trekk pr år, det forutsetter tegning av Avtalegiro.

 

Noen har helt sikkert spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt, men husk at dette også er nytt for NRRL og det er mange nye ting å bli kjent med.

 

Det hadde vært flott om du kan hjelpe oss å sikre at vi har oppdatert kontaktinfo til deg, og i du kan også melde her om du ønsker dele kontingenten i flere trekk.

Et oppdateringsskjema finner du her: nrrl.no/oppdatering

 

 

 1. Fem nye radioamatører i Bergen

 

LA1TNA Per-Dagfinn har gleden av å meddele:

 

Bergensgruppen har arrangert lisenskurs over 15 kurskvelder i tidsrommet 5. februar til og med 6. mai. 8 deltakere har fullført kurset.

6 kurskvelder er arrangert på Sandgotna skole i Loddefjord, og 9 kurssamlinger er arrangert ved bruk av nettundervisning (Skype).

6 kandidater gikk opp til prøve torsdag 7. mai, hvorav 5 greide lisensen!

 

De nye radioamatørene er:

LB8ZI - Krystian Tomasz Buczynski

LB9DI - Øyvind Heggstad

LB9EI - Christian Egeland

LB9FI - Olav Torekoven

LB9GI - Roger Garshol

 

Vi gratulerer de nye radioamatørene og ønsker de hjertelig velkommen "på lufta"!

Det vil senere bli arrangert ny lisensprøve for resten av kandidatene.

 

Instruktører har vært LB0K Peter Ebsworth og LA1TNA Per-Dagfinn Green.

Stor takk til instruktørene!

 

 

 1. Programmet WSJT-X kommer med ny versjon 11. mai    

 

K1JT melder via NRRL’s HF Traffic Manager LA4LN:

 

Den for øyeblikket gjeldende versjon av digital-mode-programmet WSJT-X er versjon 2.1.2. Fra mandag 11. mai skal det bli mulig å laste ned en ny prøve-versjon, kalt 2.2.0-rc1, hvor «rc1» står for «release candidate» nummer 1. Dette er en beta-kandidat, altså en forsøks kandidat, og IKKE en endelig versjon av en ny utgave av programmet. Forandringer gjort, er som følger:

 

FT4: Bedring av dekoding.

 

FT8: Raskere dekoding.

 

JT4: Bedring av dekoding av svake signaler, godt egnet for måne-refleksjon (EME) og annen dekoding av svake signaler, spesielt på mikrobølge.

 

JT65: Bedring av dekoding av svake signaler, godt egnet for månerefleksjon (EME) på VHF- og UHF-bånd.

 

WSPR: Betydelig forbedring av følsomhet og av falske dekodinger, og bedre rustet mot støy, f.eks. fra tordenvær. Det anslås en bedring i dekoding på 10 til 15 prosent.

 

Nytt format for EU (Europeiske) VHF Contester: For å sende ut kallesignaler, kontakt-nummer og 6-karakters QTH-lokator, blir det nå sendt ut symbolkoder for kallesignalene i TX2 og TX3-meldingene.

 

NB: Denne forandringen for EU VHF Contester er IKKE i samsvar med nåværende versjon 2.1.2. Så alle som bruker EU VHF Contest-innstillingen (under: File – Settings – Advanced) må oppgradere til den nye versjonen 2.2.0 – ellers fungerer det ikke.

 

Tastatur-kjappis: Hvis man trykker «Alt» og «r»-knappene samtidig i den nye versjonen, vil meldingen «RR73» settes i TX4-meldingen. Trykkes «CTRL» og «r» samtidig, settes meldingen «RRR» i TX4.

 

Denne prøve-versjonen 2.2.0-rc1 av programmet vil bli testet til 1. juni, når det planlegges å legge ut en endelig versjon 2.2.0. Programmene kan lastes ned gratis fra www.tinyurl.com/digimode

 

K1JT opplyser om at det nå også arbeides med to nye modes, egnet for digitale kontakter på radioamatørenes bånd på langbølge og mellombølge.

 

 

 1. Nytt fra Radioorientering Norge

 

Radioorientering Norge (RON) ved LA6XI melder:

 

Det arrangeres RPO-løp på Østlandet torsdag 14. mai!

 

LA2RR Ole arrangerer årets første RPO-løp på 2 meter nå til torsdag.

Start blir på tunet til Trampen speiderhytte i Ås, adresse Kjetterudveien 11, 1430 Ås. 

Husk det er ca. 400 m å gå fra parkeringsplassen og bort til hytta.

 

Start mellom kl. 17.00 og 19.00.

5 poster, avstanden mellom postene er kortere enn det som er gitt i de internasjonale RPO-reglene.

 

Kart 1:10 000 fås ved start.

Individuell start med 5 min. mellomrom

Ikke drikke eller boller ved mål, ta med selv.

 

Vi lytter Follo-repeateren på 2m (145.787,5 MHz)

Kontakttelefon Ole: 908 20 972 

 

 

 1. Om programmering av kodeplugger, med tanke på talegrupper med tilhørende timeslots

 

LA7EU, repeatermanager LA3F, melder:

 

Noen har klart å programmere talegruppe 242 med timeslot 2. Talegruppe 242, som er «rommet» for hele Norge, skal alltid være timeslot 1.

 

Dette er observert gjort for Follogruppens DMR-repeater LA5YR. Det som skjer ved en slik programmering, er at hver gang PTT trykkes så blir timeslot 1 og 2 koplet sammen på LA5YR. Den QSO som da pågår på timeslot 2 vil dermed gå ut via talegruppe 242, med det resultat at hele Norge hører QSOen. I tillegg er talegruppe 242 blokkert.

 

Så, vær så snill og se over hva som er programmert for LA5YR og talegruppe 242.

Husk timeslot 1.

 

 

 1. 17. mai på en annen måte i år?

 

LA5GOA Steen Erik melder:

 

Vanlig 17. mai-feiring er stort sett avlyst i år, men her er et alternativ for 2020:

 

SSA inviterer til QRP portabel aktivitet 17. mai.

 

Du kan gjøre dette til en familieaktivitet med bæring og montering av utstyr og antenne, dermed deltar du i klassen Multi.

 

Du kan lese mer om dette her: www.ssa.se/ssa-portabeltest-17-maj-2020

 

Send gjerne bilder til nrrl@nrrl.no av familien i bunad og radioaktivitet. Dette vil være god reklame for amatørradio med alternativ feiring av nasjonaldagen.

 

 

 1. Aktiviteter på Bergen Kringkaster i mai 

 

LA1TNA Per-Dagfinn melder:

 

Bergen Kringkaster, Grensedalen 59, Erdal på Askøy har holdt stengt i 2 måneder pga. Corona-viruset. Fra og med søndag 10.mai åpner vi opp igjen og arrangerer "Åpent hus" på søndagene i mai (med unntak av grunnlovsdagen 17.mai).

Åpningstid kl. 11 - 15, omvisning kl. 13.

Velkommen innom for en radioprat og en kopp kaffe!

 

NB!

Vi vil be alle besøkende om å respektere forskrifter og anbefalinger fra FHI (Folkehelseinstituttet) for å begrense smittespredning av Covid-19-viruset!

 

For mere informasjon, se våre hjemmesider: bergenkringkaster.no

eller på Facebook: facebook.com/groups/bergenkringkaster

 

Du kan også kontakte:

LA1TNA Per-Dagfinn på tlf.: 994 70075

 

 

 1. LN1V (gjentatt melding)

 

LA4LN melder:

 

Heimevernets Radioamatørklubb, LA1V, har også i år, for hele 2020, fått tillatelse til å benytte kallesignalet LN1V, for å markere 75 års-jubileet for frigjøringen av Norge etter 2. verdenskrig. Kallesignalet LN1V kan stå for «Liberation Norway One Victory».

 

LN1V var den første amatørradio-stasjon med LN-prefiks, som fikk tillatelse til dette i 1995, i anledning 50 år siden frigjøringen fra 2. verdenskrig.

 

LN1V var også i gang for 5 år siden i anledning 70 år siden frigjøringen, og opererte blant annet fra Oscarsborg, hvor slagskipet «Blücher» ble stanset og senket den 9. april 1940.

 

Det planlegges å la LN1V sende ut NRRL’s QST-LA bulletin søndag 10. mai klokken 1000 norsk tid på 3725 kHz LSB med LA4LN som operatør. Dette er datoen nærmest selve den norske frigjøringsdagen, som var 8. mai 1945. LN1V vil også sende ut QST-LA (i stedet for fra LA1C) søndag 17. mai.

 

Ellers vil LN1V kunne bli å høre på alle bånd fra 160 meter til 70 centimeter, inkludert 60 meter og 4 meter, med CW, SSB og digitale modes – og LN1V vil også delta i noen contester i løpet av 2020.

 

QSL via klubbens formann LA4LN, enten direkte eller via NRRLs QSL-byrå, men ingen elektronisk QSL.

 

Mer info om LN1V på web: QRZ.com og QRZCQ.com

 

 

 1. DX-Nytt Nr. 817 (4. mai 2020)

 

LA4LN melder (fra Ohio/Pennsylvania DX Bulletin; ARRL DX News; m.m.):

 

[Tallet null (0) i kallesignaler blir her skrevet med bokstaven Ø].

 

AZERBAIJAN: Radioamatører her kan få benytte prefiksene 4J75 eller 4K75 fra 5. mai, for å minnes 75 år siden slutten av 2. verdenskrig. Varigheten av denne spesielle prefiks-bruken er ikke kjent.

 

INDONESIA: Den spesielle stasjonen 8C2WFH er aktiv i anledning CORONA-virus-krisen til 19. mai på 80, 40, 20, 15 og 10 meter med CW, SSB og de digitale modes RTTY, BPSK31 og FT8. Kallesignal-suffikset WFH står for «Work From Home». QSL via eQSL.

 

JAPAN: Den spesielle stasjonen 8J1ITU er aktiv hvert år fra 30. april til 31. mai, for å markere dannelsen av Den Internasjonale Telekommunikasjons-Union (ITU) og Den internasjonale telekommunikasjons-dagen 17. mai. QSL via byrå eller via eQSL.

 

INDIA: Den spesielle stasjonen AU2COV er aktiv til 26. juli, i anledning COVID-19-virus-bekjempelsen. QSL via VU2WB.

I tillegg er den spesielle stasjonen AT2GOK aktiv til 26. juli i anledning den samme krisen, og ber om QSL direkte, se adresse og mer info på QRZ.COM.

I tillegg er den spesielle stasjonen AT2SHI aktiv, hvor kallesignal-suffikset SHI står for «Stay Home India». QSL via VU2UUU.

I tillegg er den spesielle stasjonen AT2TNX aktiv til 30. juni, hvor kallesignal-suffikset TNX står for «Thanks», altså en takk til alle de som går foran i kampen mot viruset. QSL via VU2KWJ.

I tillegg er den spesielle stasjonen AT2SS aktiv til 28. juli, hvor kallesignal-suffikset SS står for «Stay Safe», underforstått hjemme. QSL via VU2NTL.

I tillegg er den spesielle stasjonen AU2IAG aktiv til 16. juli, hvor kallesignal-suffikset IAG står for «Indian Academy of Communication», som bidrar i kampen mot viruset. QSL via VU2NTL.

I tillegg er den spesielle stasjonen AU2STH aktiv til 31. mai, hvor kallesignal-suffikset STH står for «STay Home», som bidrar i kampen mot viruset. QSL direkte via VU2JAU.

 

SPANIA: Den spesielle stasjonen EH7STAYHOME er aktiv. QSL via EB7DX.

 

 

 

THAILAND: Den spesielle stasjonen E2STAYHOME er aktiv i anledning CORONA-virus-krisen, og har vært på 20 meter-båndet. QSL blir sendt til alle som får kontakt, både via byrå og via LoTW (ARRL’s Logbok of The World).

 

ENGLAND: En rekke spesielle stasjoner vil være i gang i hele mai og i hele august i anledning 75 år siden slutten av 2. verdenskrig: GB1945PE (PE = Peace in Europe), GB1945PJ (PJ = Peace in Japan) og GB75PEACE. Aktiviteten blir på HF-bånd og 6 meter med CW, SSB og digitale modes. Mer info på QRZ.COM. QSL bare via LoTW og eQSL, og ingen QSL-kort på papir.

I tillegg er den spesielle stasjonen GB75VED (VED = Victory in Europe Day) aktiv til 28. mai. QSL via 2EØNDZ.

 

ØSTERRIKE: Den spesielle stasjonen OE5ØMHZ er aktiv til 30. juni for å markere 30-års jubiléet for tillatelsen til at radioamatører skulle få benytte 50 MHz-båndet i Østerrike. Aktiviteten blir på 6 meter med CW, SSB og digitale modes. QSL vil automatisk bli sendt via byrå til alle i loggen, og QSL blir også elektronisk tilgjengelig på LoTW og eQSL. QSL er via OE4VIE, men han trenger ikke ditt QSL-kort.

 

RUSSLAND: Et stort antall stasjoner vil være aktive med prefikset RP75 for å minnes 75 år siden slutten av den 2. verdenskrig.

 

MOUNT ATHOS: SV2RSG/A blir aktiv fra 7. til 10. mai på 20 meter med CW og SSB. QSL bare direkte til SV2RSG; adresse på QRZ.COM.

 

AUSTRALIA: Den spesielle stasjonen VI25ØCOOK markerer 250-års jubileet for kaptein James Cook, da han fant østkysten av Australia. Aktiviteten fra VI25ØCOOK varer fra 1. mai til 31. august. QSL-informasjon på WWW.QRZ.COM/DB/VI250COOK, som for øvrig er en nydelig og informativ webside.

 

VANUATU: YJ8ED er en ny radioamatør, som ber om QSL direkte eller via eQSL. Adresse står på QRZ.COM.

 

 

 1. Gruppemøter

 

Fra 7. mai 2020 blir det av norske myndigheter åpnet for arrangementer med inntil 50 deltagere med minst en meters avstand mellom deltagerne. Dette medfører at enkelte grupper vil kunne avholde møter og arrangementer. Slike arrangementer vil bli listet i egen liste, under kunngjøringene nedenfor. 

 

Den sedvanlige ukeplanen med gruppenes møter og aktiviteter tas inntil videre ut av QST-LA.

Relevante kunngjøringer og avlysninger tas imidlertid inn.

 

Se for øvrig kunngjøringer fra gruppene på www.nrrl.no. Denne oversikten oppdateres løpende.

 

Følgende møter og arrangementer er avlyst:

 

Asker og Bærumsgruppen utsetter alle møter inntil videre.

Bergensgruppen innstiller alle møter inntil videre.

Drammensgruppen innstiller alle møter inntil videre.

Egersundgruppen utsetter årsmøtet og avlyser alle gruppemøter inntil videre.

Fredrikstadgruppen har utsatt årsmøtet inntil videre.

Gardermogruppen innstiller alle møter inntil videre.

Gjøvik og Totengruppa innstiller alle gruppeaktiviteter som fysisk samler folk. Gruppen legger til rette for møter via alternative medier.

 

Gudbrandsdalsgruppen innstiller alle gruppemøter inntil videre.

Haldengruppen har avlyst alle møter og sammenkomster på gruppelokalet inntil vider. Vi møtes på 80M 3.610 MHz, Kl.: 10.00 hver dag.

 

Hallingdalsgruppen innstiller alle møter, drop-in og andre samlinger inntil videre.

Harstadgruppen utsetter årsmøtet inntil videre.

Haugalandsgruppen innstiller all aktivitet inntil videre.

Hortengruppen innstiller alle møter inntil videre. I stedet for fysiske møter kjøres det ring på 2m repeateren. QST-LA2Z kjøres som vanlig søndager kl. 20.00.

 

Jærgruppen avlyser alle aktiviteter på vårt klubblokale inntil videre. I stedet arrangerer vi aktiviteter på våre repeatere og på HF. Mer info på la1j.no

 

Kongsvingergruppen innstiller gruppemøtene inntil videre.

Kristiansandgruppen har utsatt årsmøtet inntil videre.

Kristiansundgruppen avlyser alle dugnader, drop in-møter og medlemsmøter inntil videre.

 

Larvikgruppen innstiller alle møter inntil videre.

 

Mogruppen avholder ingen fysiske møter resten av mars 2020. Videre aktivitet vil bli vurdert senere etter FHIs anbefalinger.

 

Moldegruppen avlyser alle møter inntil videre.

Nedre Romerikegruppen avlyser alle møter inntil videre.

 

Oslogruppen innstiller alle møter og arrangementer inntil videre.

Ryfylkegruppen avlyser alle drop in-møter og andre felles aktiviteter inntil videre.

Tønsberggruppen innstiller all aktivitet inntil videre.

Ålesundgruppen avlyser alle gruppemøter inntil videre.

 

 

 1. Tester

 

12 1900-2300 NT NRAU NAC 432 MHz

14 1900-2300 NT NRAU NAC 50 MHz

16-18 0900-1700 UTC Portuguese Navy Day Contest 3,5-28 MHz CW, SSB, Digital

16-17 1200-1200 UTC His Maj. King of Spain Contest 1,8-28 MHZ CW

17 0700-1100 UTC SSA Portabeltest 3525 – 3575 kHz og 7010 – 7040 kHz CW

17 0700-1100 UTC SSA Portabeltest 3600 – 3670 kHz og 7060 – 7130 kHz SSB

 

 

Epost fra @nrrl.net leveres som en tjeneste til medlemmer av Norsk Radio Relæ Liga - NRRL .

Email from @nrrl.net is a service delivered to members of Norsk Radio Relæ Liga - NRRL .  ------------------------------------------------------

------------------------------------------
Copyright © All Rights Reserved

free counter