QST-LA uke 02-2021


Informasjon om møter og aktiviteter sendes på e-post til qst-la@nrrl.no senest torsdag kveld.

 

 1. Gir 54 millioner for å styrke den frivillige redningstjenesten
 2. Riktig tuning av sender
 3. Resultater 2020 for NRRLs Fylkestest og Vintertest er nå publisert
 4. Velkommen til Radioamatørkurs i Bergen (gjentatt melding)
 5. DX-Nytt Nr. 853
 6. Gruppemøter
 7. Tester

 

 

 1. Gir 54 millioner for å styrke den frivillige redningstjenesten

 

NTB melder via NRRLs webredaktør LB1RI Joakim:

 

Hendelsene på Ask i Gjerdrum har vist hvor viktig den frivillige redningstjenesten er for beredskapen i samfunnet. Nå får organisasjonene en etterlengtet støtte gjennom en gave på 54 millioner kroner fra Gjensidigestiftelsen. De sju organisasjonene som utgjør ryggraden i den frivillige redningstjenesten opplever et kritisk etterslep på riktig, godt og egnet materiell. «Gaven muliggjør et enestående løft», sier Bente Asphaug, daglig leder i FORF (Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum).

 

Som en av syv medlemsorganisasjoner i FORF er NRRL en av mottakerne av denne gaven. Videre framover skal midlene fordeles internt etter fastsatte kriterier. Noe av midlene er forventet å bli brukt på fellesskapet i FORF.

 

 

 1. Riktig tuning av sender

 

NRRL HF Traffic Manager LA4LN melder:

 

Det kommer inn klager om at norske radioamatører innstiller sine sendere, det vi kaller «tuning», på frekvenser som er i bruk, og på kalle-frekvenser, der radioamatører lytter. Dette er ganske ubehagelig for de som lytter på frekvensene, hvor det kommer intense pipe-toner fra de som tuner, og som kanskje også overdøver stasjoner som sender på frekvensen. Dette er naturligvis verst, hvis det foregår nødsamband på frekvensen, hvor liv kan stå på spill!

 

Hver bruker av amatørradio må sjekke og bruke båndplanene for amatørradio-bruk, for oss bestemt av IARU Region 1. Båndplanene, eller link til båndplanene, ligger på websiden www.nrrl.no. De kan være litt vanskelige å finne der, så det enkleste er å søke på Google to ord: «NRRL båndplan».

 

På båndplanene ligger såkalte aktivitets-sentre, for eksempel «Slow Scan TV og faksimile» på 3735 kHz. Det er en god skikk å la aktivitets-sentrene være fri, pluss/minus 5 kHz fra aktivitets-senteret, for vedkommende aktivitet, og for eksempel for QST-LA-bulletinen, når den sendes ut.

 

Vi radioamatører er også underlagt radio-reglementet til ITU, FN-organisasjonen «International Telecommunications Union». Her er det en bestemmelse om, at det ikke er tillatt å forstyrre en frekvens der det pågår en kontakt. Derfor må man først lytte, og legge seg på en fri, ubenyttet frekvens minst 5 kHz unna der det foregår en kontakt, og der tune opp senderen – og naturligvis identifisere hvem som tuner, med kallesignal på CW eller telefoni.

 

Det er også en rekke kalle-frekvenser etablert: Det være seg på forskjellige digitale modes, og for blant annet repeatere. Her gjelder også tunings-regelen, om at man IKKE skal tune opp sender på slike kalle-frekvenser, for eksempel for FT8, for MSK144, og så videre.

 

Og om man skulle høre at det ved en feil tunes på en benyttet frekvens, skal man holde seg for god til å komme med stygge banne-ord. Det bør holde, at man sier at frekvensen er i bruk og opptatt.

 

 

 1. Resultater 2020 for NRRLs Fylkestest og Vintertest er nå publisert

 

HF Contestmanager NRRL LB3RE Stein-Roar melder:

 

Nå er 2020-resultatene for NRRLs Fylkestest og Vintertest publisert.

Resultater for Fylkestesten finner du her: tinyurl.com/fylkestest2020

Resultater for Vintertesten finner du her: tinyurl.com/vintertest2020

 

 

 1. Velkommen til Radioamatørkurs i Bergen (gjentatt melding)

 

LA1TNA Per-Dagfinn melder:

 

Er du interessert i radio eller elektronikk/data?

Bergensgruppen planlegger å arrangere radioamatørkurs med oppstart onsdag 3.februar 2021, kl. 18.00. Sted: Sandgotna skole, Loddefjord - Bergen.

Kurset vil delvis bli arrangert som videokurs via nett. Det er dermed mulig for deltakere fra hele landet å delta!

 

Mere informasjon om kurset finner du på Bergensgruppens nettsider: www.la1b.no/

 

Er du interessert i å delta, eller kanskje du kjenner noen som ønsker å delta, send påmelding til kursansvarlig: LA1TNA Per-Dagfinn Green, Epost: la1tna@arrl.net eller via tlf.: 99470075

 

 

 1. DX-Nytt Nr. 853

LA4LN melder (fra Ohio/Pennsylvania DX Bulletin, ARRL DX News, DX-World, m.m.):

 

[Tallet null (0) i kallesignaler blir her skrevet med bokstaven Ø].

 

MONACO: 3A/F4FRL og YL 3A/F5RBB blir aktive fra 24. februar til 2. mars på 40 til 20 meter med SSB og digitale modes. QSL via eQSL eller LoTW (ARRL’s Logbook-of-The-World).

 

MAURITIUS: 3B8FA har vært på 30 meter med FT8.

 

ROTUMA: 3D2AG/P forlenger sin operasjon til 12. eller 13. januar på 160 til 6 meter (minus 60 meter) med FT8 og litt CW. QSL til 3D2AG, se DX-Nytt Nr. 848.

 

 

TANZANIA: 5H1FF er rapportert aktiv fra øya Zanzibar (IOTA AF-32) på 15 meter med FT8.

NIGER: 5UAIHM er aktiv til 11. februar på 40 og 20 meter med CW og FT8. QSL bare direkte til hjemme-kallesignalet F5IHM.

 

PAKISTAN: AP2AM er aktiv på 160, 80 og 40 meter med FT8 ved sin soloppgang og solnedgang. Han er også meldt på 20 og 15 meter.

 

INDIA: Den spesielle stasjonen AT2YAR er aktiv til 1. mars for å feire 100 år med amatørradio. QSL via VU3ZHA.

 

TYSKLAND: Den spesielle stasjonen DB1ØØAVUS er aktiv i hele 2021 for å feire 100 års-jubiléet for AVUS, som er Europas eldste vei-strekning for bil-trening og racerbiler. QSL til DO2PZ.

I tillegg vil den spesielle stasjonen DR5ØAGCW være aktiv i hele 2021, for å feire 50 års jubiléet til Tysklands CW-klubb. QSL via byrå.

 

REUNION: FR4OP og FR4QT er rapportert på 20 meter med henholdsvis FT8 og SSB.

 

ENGLAND: Åtte spesielle stasjoner feirer «Happy New Year» med prefikset GB og suffikset HNY til og med 24. februar. Aktiviteten er på HF- og VHF-bånd med CW, SSB og digitale modes. Flere av stasjonene skriver på QRZ.COM, at de ikke utveksler QSL-kort, mens noen av dem aksepterer QSL via eQSL.

 

 

SKOTTLAND: Klubb-kallesignalet GS8VL til Skottlands DX Gruppe er aktiv fra Orknøyene (IOTA EU-9) i januar måned. QSL bare via MØOXO’s OQRS (Online QSL Request System), og via LoTW.

 

SVALBARD: JW/LB2PG er aktiv igjen fra Bjørnøya (IOTA EU-27) til 1. juni på 80 til 20 meter med SSB. QSL til LB2PG via byrå.

 

 

BULGARIA: Den spesielle stasjonen LZ134ØB er aktiv, for å feire 1340 år for dannelsen av det første Bulgarske riket. En kort historikk med bilder finnes på QRZ.COM (www.qrz.com/db/LZ1340B).

 

GRØNLAND: OX3LX er aktiv igjen fra øya Tasiilaq (IOTA NA-151), hvor han jobber fra 13. til 30. januar. Datoene kan bli forandret, sjekk QRZ.COM. Aktiviteten blir på 40 til 4 meter med fokus på 6 og 4 meter. QSL bare direkte via OZØJ, eller via LoTW, og ClubLog’s OQRS, og kanskje via eQSL.

 

 

I tillegg er SM3UQK aktiv igjen fra den sydlige delen av Grønland som OX/SE3A til 28. januar, mest på 20 og 40 meter. QSL til hjemme-kallesignalet SM3UQK.

 

 

AUSTRALIA: VK5KI blir aktiv fra 11. til 22. januar fra Kangaroo Island (IOTA OC-139) på 80 til 6 meter med CW, SSB, FT8, og kanskje RTTY og PSK. QSL via MØOXO.

I tillegg blir det aktivitet fra de spesielle stasjonene VI1ØØAF fra 1. mars til 29. mai, og VK1ØØAF fra 1. mars til 31. august, for å feire 100-års jubiléet for det australske flyvåpenet, «Air Force», derav kallesignal-suffikset «AF». QSL bare via ClubLog’s OQRS.

 

BRITISKE BASER PÅ KYPROS: 2M1DHG er aktiv som ZC4GR i to og et halvt år fremover, og er aktiv på 40 til 10 meter med mest SSB, men også med SSTV og digitale modes. QSL via EB7DX.

 

 1. HELENA: ZD7FT og ZD7JC er rapportert aktive på 20 og 15 meter med henholdsvis SSB og FT8.

 

 

 1. Gruppemøter

 

Drammengruppen setter drop-in på vent en stund fremover på grunn av Covid-19. Møtevirksomheten blir ikke tatt opp igjen før dette føles trygt.

 

Egersundsgruppen innstiller møteaktivitet inntil videre.

 

Follogruppen må avlyse drop-in inntil videre pga. smittevernrestriksjonene.

QST-sendingene mandager kl. 20.00 går som normalt på LA5FR.

 

Grenlandgruppen har stoppet alle medlemsmøter på grunn av Corona-situasjonen.

Gruppelokalet på Croftholmen kan benyttes, men alle besøkende oppfordres til å benytte håndvask og håndsprit, og overholde avstands-reglene.

 

Gudbrandsdalsgruppens møtevirksomhet er avlyst på ubestemt tid.

 

Haldengruppen avslutter drop-in. På grunn av covid-19 så blir møtelokalene i Hovsveien 88 stengt på ubestemt tid. Haldengruppen har imidlertid sked på 3610 kHz kl. 10.00 NT hver dag. Torsdager kl. 19.00 møtes vi på 145.775 MHz Halden repeater.

 

Hallingdalgruppen holder pause i medlemsmøtene. Kommer tilbake med ny møtekalender en gang etter nyttår.

 

Hortengruppen innskrenker møtevirksomheten inntil videre.

 

Lillehammergruppen har gruppemøte 20. januar 2021. Vi møtes denne gang via radio over LA2L sin repeater på Spåtind. Frekvens 145.750 MHz, CTCSS 91,5. Oppstart/innsjekk fra kl.19.00.

 

Moldegruppen har startet forsiktig med møter. Medlemsmøte den 1. mandagen i måneden og drop-in den 3. mandagen i måneden. Sted: Nesset Folkehjelp sine lokaler i Eidsvåg. Følg smittevernreglene, hold avstand.

 

Narvikgruppen har startet opp med møtene igjen.

 

Nedre Romerike Gruppe har tirsdag 19. januar kl. 19.00 nettforedrag av LB6ED Knut med tittelen: VSWR, Return-Loss, Gamma osv.: Hva betyr disse? Hvor viktig er de?

 

Oslogruppen har lokal QST-sending hver mandag klokken 21:30 over repeater LA5OR på 145.600 med sub-tone 110.9. Alle med kallesignal ønskes velkommen til innsjekk - uansett gruppetilhørighet.

Oslogruppen har gruppemøte via Zoom onsdag 20. januar klokken 19.30. Temaet er "Hvordan komme seg på lufta" - presentert av LA8OKA Martin. Kvelden er spesielt rettet mot ferske radioamatører, men alle er velkomne til å delta. Meld deg på via vår hjemmeside la4o.no.

 

Ryfylkegruppen har forsiktig tatt opp igjen møteaktiviteten. Det vil bli drop-in på LA5L på Pundsnes hver torsdag fra kl. 18.00. De til enhver gjeldende råd med hensyn på smittevern vil bli fulgt.

 

Tromsøgruppen melder at det ikke vil bli arrangert møter og uformelle kaffetreff i regi av klubben inntil videre. Medlemmene kan imidlertid benytte klubblokalet i små grupper. Følg smittevernreglene.

 

Trondheimsgruppen stenger gruppelokalet for all aktivitet grunnet påvist smitte av Covid-19. En gjenåpning av lokalet vil skje over nyttår, og det vil annonseres så snart dette er klart.

 

 

 1. Tester

 

19 1900-2300 NT NRAU NAC 1296 MHz

21 1900-2300 NT NRAU NAC 70 MHz

23-24 1200-1200 UTC UK/EI DX Contest 3,5-30 MHz CW
******************************


QST-LA uke 01-2021
                                      
Informasjon om møter og aktiviteter sendes på e-post til qst-la@nrrl.no senest torsdag kveld.
1. NRRL bidrar med bistand til redningsaksjonen i Gjerdrum
2. Contest University
3. DXLOG og N1MM logger i NRRL fylkestest og NRAU BALTIC Contest
4. Velkommen til Radioamatørkurs i Bergen (gjentatt melding)
5. Haugalandsgruppen starter lisenskurs januar 2021 (gjentatt melding)
6. DX-Nytt Nr. 852
7. Gruppemøter
8. Tester
 
1. NRRL bidrar med bistand til redningsaksjonen i Gjerdrum
 
NRRLs sambandstjeneste melder:
 
NRRL Sambandstjenesten har mannskaper i aktivitet i forbindelse med leirskredet i Gjerdrum. Sambandstjenesten Oslo og Øst (SOØ) ble først satt i beredskap som følge av leirskredet og fra 1. januar har mannskaper herfra vært i aktivitet i forbindelse med redningsaksjonen. I de påfølgende dagene ble NRRL-personell fra Østfold, Vestfold, Akershus og Innlandet også engasjert. I tillegg har 2 til 3 menn nasjonalt daglig bistått med planleggingsarbeid vedrørende NRRLs bemanning, turnus og utstyrs-logistikk.
 
SAR-aksjonen ble avsluttet tirsdag 5. januar kl. 15.00, men Gjerdrum kommune har bedt NRRL Sambandstjenesten om å fortsette sitt engasjement i en periode fremover.
 
Sambandstjenestens hovedoppgave har vært å utstyre alle mannskaper som arbeider inne i selve rasområdet med trackere for løpende sporing og posisjonering under redningsarbeidet. Selv om SAR-aksjonen nå er avsluttet vil det fremdeles være behov for sporing og posisjonering av de mannskaper som nå vil fortsette å arbeide i rasområdet, hvor det fremdeles anses som risikofylt å befinne seg.
 
 
2. Contest University
 
NRRL’s HF Traffic Manager LA4LN melder fra «HF Happenings»:
 
«Contest University» vil arrangere en «2021 Propagation Summit», som kanskje kan oversettes til «2021 Bølgeutbredelses toppmøte», via Zoom på Internett, den 23. januar 2021. Deltagelse er gratis. Mer info og påmelding på web: www.contestuniversity.com
På deres web-side er det en rekke interessante bidrag, for eksempel av K1DG om hvordan man kan optimalisere sin stasjon for contest-deltagelse. Denne presentasjonen, og flere andre gode bidrag, ligger under «Files» på web-siden.
 
 
3. DXLOG og N1MM logger i NRRL fylkestest og NRAU BALTIC Contest
 
NRRL HF contest manager LB3RE Stein-Roar melder:
 
Det er nå laget oppsett for NRRL fylkestest 16.-17. januar:
For loggprogrammet DXLOG se her: https://bit.ly/2Xi0zJI
For loggprogrammet NIMM se her: https://bit.ly/3hTFej6
 
Det er også laget oppsett for NRAU BALTIC Contest 10. januar:
For loggprogrammet DXLOG se her: https://bit.ly/2MKheDG
 
 
4. Velkommen til Radioamatørkurs i Bergen (gjentatt melding)
 
LA1TNA Per-Dagfinn melder:
 
Er du interessert i radio eller elektronikk/data?
Bergensgruppen planlegger å arrangere radioamatørkurs med oppstart onsdag 3.februar 2021, kl. 18.00. Sted: Sandgotna skole, Loddefjord - Bergen.
Kurset vil delvis bli arrangert som videokurs via nett. Det er dermed mulig for deltakere fra hele landet å delta!
Mere informasjon om kurset finner du på Bergensgruppens nettsider: www.la1b.no/
Er du interessert i å delta, eller kanskje du kjenner noen som ønsker å delta, send påmelding til kursansvarlig: LA1TNA Per-Dagfinn Green, Epost: la1tna@arrl.net eller via tlf.: 99470075
 
 
5. Haugalandgruppen starter lisenskurs januar 2021 (gjentatt melding)
 
LA9RY Knut melder:
 
Haugalandgruppen planlegger å arrangere radioamatørkurs med oppstart mandag 11. januar 2021, kl. 18.00.
 
Kurset holdes i klubbhuset i Holmavegen 1, Åkrehamn, men kan også følges på nettet. Dermed er det mulig også for deltakere utenom vårt nærområde å delta!
Mer om kurset finner du på Haugalandgruppens nettside la4c.manglet.net
 
Er du interessert i å delta, eller kanskje du kjenner noen som ønsker å være med, ta kontakt med kursansvarlig LA9RY Knut Meland. E-post: la9ry@hotmail.no eller tlf.: 950 52 88
 
 
6. DX-Nytt Nr. 852
 
LA4LN melder (fra Ohio/Pennsylvania DX Bulletin, HF Happenings, ARRL DX News, m.m.):
 
[Tallet null (0) i kallesignaler blir her skrevet med bokstaven Ø].
 
GEORGIA: 4L/G4ENL har fått nytt kallesignal: 4L1PJ. Han forventer å være aktiv derfra i noen år på HF-bånd med SSB. QSL direkte til hans sveitsiske adresse, eller via N4GNR.
 
MALDIVENE: 8Q7MM er aktiv på HF-bånd med mest digitale modes. QSL til IZ5KID, eller via eQSL.
 
PORTUGAL: Den spesielle stasjonen CQ75ØRSI er aktiv i hele 2021, for å minnes 750 år siden «Dronning Saint Isabel» ble født. Mer info på QRZ.COM. QSL til CT7AQD.
 

 
FINLAND: Den spesielle stasjonen OH1ØØSRAL er aktiv i hele 2021, for å feire 100-års jubiléet for den finske amatørradio-organisasjonen SRAL. QSL via byrå.
 
BELGIA: De spesielle stasjonene i gang i anledning Corona-pandemien er aktive til slutten av januar 2021. Stasjonene er: OO7STAYHOME, OP19MSF, OQ5BECLEVER, OR2ØSTAYHOME, OT4LIFE og OT6SAFE.
 
ARUBA: P4ØW blir aktiv igjen i februar 2021 med fokus på 160, 30, 17 og 12 meter med mest CW. I ARRL International DX CW Contest 20. - 21. februar vil han bruke kallesignalet P44W. QSL via LoTW (ARRL’s Logbook-of-The-World), eller via N2MM, men IKKE via byrå.
 

 
ANTARKTIS: RIØIANT er aktiv til 30. mai på 40 til 15 meter med CW og FT8. QSL til hjemme-kallesignalet RX6A.
I tillegg vil VP8DOI være aktiv i januar og februar 2021 på HF-bånd. QSL via LoTW, eller via eQSL. Mer info på web: www.vp8doi.com. VP8/SQ1SGB eller VP8HAV vil også være aktiv sammen med VP8DOI.
 
POLEN: Den spesielle stasjonen SQØMORSE er aktiv til slutten av april 2021, for å markere 230 år siden Samuel F.B. Morse ble født, den 27. april 1791. Aktiviteten blir på forskjellige HF-bånd. QSL via SP1EG.
 

 
ST. KITTS: W5JON melder at hans planlagte operasjon som V47JA i februar – mars må avlyses, på grunn av Corona-situasjonen. Han håper imidlertid å operere derfra i periodene fra 12. juni til 10. juli, og fra 16. oktober til 12. november 2021, og hans planlagte operasjon fra ST. EUSTATIUS som PJ5/W5JON fra 25. oktober til 1. november 2021, på 40 til 6 meter med SSB og FT8. QSL direkte til hjemme-kallesignalet, eller via LoTW, men IKKE via byrå.
 

 
CAYMAN ISLANDS: ZF2PG vil være aktiv fra 10. til 17. januar 2021 på 40 til 10 meter. QSL via LoTW, eller direkte til K8PGJ.
 

 
PIRAT: JD1BMH rapporterer at noen har brukt hans kallesignal på 60 meter med FT8. Han presiserer at JA- og JD-stasjoner ikke har tillatelse til å operere på 60 meter. Send ikke QSL!
 
 
7. Gruppemøter
 
Drammengruppen setter drop-in på vent en stund fremover på grunn av Covid-19. Møtevirksomheten blir ikke tatt opp igjen før dette føles trygt.
 
Egersundsgruppen innstiller møteaktivitet inntil videre.
 
Follogruppen må avlyse drop-in inntil videre pga. smittevernrestriksjonene.
QST-sendingene mandager kl. 20.00 går som normalt på LA5FR.
 
Grenlandgruppen har stoppet alle medlemsmøter på grunn av Corona-situasjonen.
Gruppelokalet på Croftholmen kan benyttes, men alle besøkende oppfordres til å benytte håndvask og håndsprit, og overholde avstands-reglene.
 
Gudbrandsdalsgruppens møtevirksomhet er avlyst på ubestemt tid.
 
Haldengruppen avslutter drop-in. På grunn av covid-19 så blir møtelokalene i Hovsveien 88 stengt på ubestemt tid. Haldengruppen har imidlertid sked på 3610 kHz kl. 10.00 NT hver dag. Torsdager kl. 19.00 møtes vi på 145.775 MHz Halden repeater.
 
Hallingdalgruppen holder pause i medlemsmøtene. Kommer tilbake med ny møtekalender en gang etter nyttår.
 
Hortengruppen innskrenker møtevirksomheten inntil videre.
 
Moldegruppen har startet forsiktig med møter. Medlemsmøte den 1. mandagen i måneden og drop-in den 3. mandagen i måneden. Sted: Nesset Folkehjelp sine lokaler i Eidsvåg. Følg smittevernreglene, hold avstand.
 
Narvikgruppen har startet opp med møtene igjen.
 
Nedre Romerike gruppe har lokal QST-sending tirsdag 12. januar klokken 20.00 på gruppens 70 cm repeater LA8RR.
 
Oslogruppen har lokal QST-sending hver mandag klokken 21:30 over repeater LA5OR på 145.600 med sub-tone 110.9. Alle med kallesignal ønskes velkommen til innsjekk - uansett gruppetilhørighet.
Onsdag 13. januar: Oslogruppen er i gang med gruppemøter via Zoom. Førstkommende onsdag 14/1 er temaet Ham Radio Deluxe - presentert av LA3PK Jan Helge. Vi starter klokken 19:30, og påmelding skjer på vår hjemmeside la4o.no.
 
Ryfylkegruppen har forsiktig tatt opp igjen møteaktiviteten. Det vil bli drop-in på LA5L på Pundsnes hver torsdag fra kl. 18.00. De til enhver gjeldende råd med hensyn på smittevern vil bli fulgt.
 
Tromsøgruppen melder at det ikke vil bli arrangert møter og uformelle kaffetreff i regi av klubben inntil videre. Medlemmene kan imidlertid benytte klubblokalet i små grupper. Følg smittevernreglene.
 
Trondheimsgruppen stenger gruppelokalet for all aktivitet grunnet påvist smitte av Covid-19. En gjenåpning av lokalet vil skje over nyttår, og det vil annonseres så snart dette er klart.
 
Vesterålsgruppen har medlemsmøte tirsdag 12.januar kl 18 på Sortland. Vi lytter 145.500 samt repeater. Vel møtt.
 
 
8. Tester
 
12 1900-2300 NT NRAU NAC 432 MHz
14 1900-2300 NT NRAU NAC 50 MHz
16-17 1200-1159 UTC Hungarian DX Contest 1,8-30 MHz CV, SSB
 


-----------------------------------------------


QST-LA uke 53-2020/2021

                                      

Informasjon om møter og aktiviteter sendes på e-post til qst-la@nrrl.no senest torsdag kveld.

       

 1. Silent Key
 2. Silent Key
 3. Generalforsamling i NRRL 2021 vil bli avholdt elektronisk
 4. Norsk Hammeeting 2021 avlyst
 5. Husk NRAU Baltic Contest 10. januar 2021
 6. Haugalandsgruppen starter lisenskurs januar 2021 (gjentatt melding)
 7. DX-Nytt Nr. 851
 8. Gruppemøter
 9. Tester

 

 

 1. Silent Key

 

Lars Tjelsbo melder på vegne av LA5M Mossegruppen:

 

Det er med stor sorg jeg nå kan opplyse om at vårt medlem LA5BBA Kåre Nesset i dag, den 30/12-2020, har gått SK.

 

Fred over hans minne.

 

 

 1. Silent Key

 

LA1BFA Magne melder:

 

Kjære venner.

 

Vi har nettopp mottatt den triste meldingen om at Kjetil, LA8KV, døde nå i romjulen.

 

Vi minnes Kjetil som en svært hyggelig, hjelpsom, og svært aktiv radioamatør.  Han var spesielt aktiv på 2m EME fra hytta på Glåmos, og han hadde alltid som ambisjon om at en tredjedel av alle førstekontakter på 2m fra Norge skulle han stå for.

 

Som student var Kjetil aktiv i Akademisk Radioklubb, og han holdt tett kontakt med mange av sine samtidige, og mange av oss som kom til senere.

Kjetil var livsvarig medlem i ARK.

 

I store deler av arbeidslivet bodde Kjetil i Osloområdet, og var veldig aktiv fra Tråkka, AB-gruppens stasjon. Også her var det 2m som var fokuset, og det var kjøring av EME, noe tester, meteor scatter, m.m.

 

Vi husker også, og setter stor pris på, det arbeidet som Kjetil la ned for amatørsaken og NRRL, spesielt i rollen som VHF-manager i mange år.

 

Kjetil har vært syk i noen år nå, med noen gode perioder innimellom, og var ved godt mot nå i førjulstiden, og tilbragte tid med familien sin.

Dessverre forverret situasjonen seg brått, og han døde på St. Olavs Hospital den 27. desember 2020.

 

Bisettelsen skjer ved Strinda kirke fredag. 8 januar kl. 10.30, men pga. Covid-19-restriksjoner så er det begrenset hvor mange som kan delta.

 

 

 1. Generalforsamling i NRRL 2021 vil bli avholdt elektronisk

 

NRRLs kontor melder:

 

Pr. desember 2020 gir norske myndigheter tydelige signaler på at første halvdel av 2021 antagelig vil være omfattet av smittevernstiltak tilknyttet Covid-19 pandemien. NRRLs hovedstyre anser det derfor som urealistisk å planlegge for en fysisk generalforsamling avholdt i henhold til NRRLs lover.

 

HQ beslutter derfor å avholde en elektronisk generalforsamling via egnede digitale løsninger for videobaserte møter og elektronisk avstemming. En elektronisk generalforsamling vil bli avholdt i april 2021.

 

Nærmere opplysninger om hvordan og når generalforsamlingen vil bli avholdt offentliggjøres via QST-LA, www.nrrl.no og bladet Amatørradio.

 

 

 1. Norsk Hammeeting 2021 avlyst

 

Gardermogruppen av NRRL LA2G/LM2G melder:

 

Det er med stor beklagelse at vi må melde at Norsk Hammeeting i Leto Arena 2021 er avlyst. Med smittesituasjonen som vi har på grunn av Korona-pandemien så har helsemyndighetene rådet oss å avlyse arrangementet. Selv om vaksinering er igangsatt, så forventes det fortsatt store begrensninger på arrangementer utover.

 

Vi beklager på det sterkeste og håper på forståelse for vår beslutning.

 

Gardermogruppen av NRRL vil benytte anledningen til å ønske alle et riktig godt nytt år, og ønske velkommen til et nytt arrangement, 22-24 april i 2022.

 

Følg oss på www.hammeeting.no

 

 

 1. Husk NRAU Baltic Contest 10. januar 2021

 

NRRLs kontor melder:

 

Den 10. Januar 2021 går NRAU Baltic Contest av stabelen på 3,5 MHz og 7 MHz.

Kl. 06.30 til kl. 08.30 UTC kjøres det SSB og kl. 09.00 til kl. 11.00 kjøres det CW.

 

For mer informasjon se her: http://www.nraubaltic.eu/

 

 

 1. Haugalandgruppen starter lisenskurs januar 2021 (gjentatt melding)

 

LA9RY Knut melder:

 

Haugalandgruppen planlegger å arrangere radioamatørkurs med oppstart mandag 11. januar 2021, kl. 18.00.

 

Kurset holdes i klubbhuset i Holmavegen 1, Åkrehamn, men kan også følges på nettet. Dermed er det mulig også for deltakere utenom vårt nærområde å delta!

Mer om kurset finner du på Haugalandgruppens nettside la4c.manglet.net

 

Er du interessert i å delta, eller kanskje du kjenner noen som ønsker å være med, ta kontakt med kursansvarlig LA9RY Knut Meland. E-post: la9ry@hotmail.no eller tlf.: 950 52 88

 

 

 1. DX-Nytt Nr. 851

LA4LN melder (fra Ohio/Pennsylvania DX Bulletin, HF Happenings, m.m.):

[Tallet null (0) i kallesignaler blir her skrevet med bokstaven Ø].

ROTUMA: Som vi meldte i DX-Nytt Nr. 848, er 3D2AG/P aktiv på 30, 20, 17 og 15 meter med FT8 pluss noe CW. Han går QRT 8. januar. QSL via 3D2AG direkte, eller via PayPal, eller for FT8 bruker han ClubLog’s OQRS (Online QSL Request System).

TANZANIA: UT8UU blir aktiv som 5H3UU i første halvdel av august 2021 på HF, VHF og UHF. QSL til hjemme-kallesignalet UT8UU, eller via eQSL, eller LoTW (ARRL’s Logbook-of-The-World).

NIGER: F4IHM blir aktiv som 5UAIHM fra 7. januar til 11. februar 2021 på 40 og 20 meter med langsom CW. Alle kontakter får QSL automatisk via byrå.

MALDIVENE: Vi meldte i DX-News Nr. 849 om 8Q7CQ – men GØVJG må forandre sine planer på grunn av Corona-situasjonen: Han vil bli aktiv igjen fra 6. til 22. mars 2021 på 80 til 10 meter, inkludert 60 meter, med SSB og digitale modes. QSL direkte, eller via MØOXO’s OQRS, eller via ClubLog’s OQRS.

ANGOLA: D2FJZ er mest aktiv på 20 meter med SSB. QSL bare direkte til CT1FJZ.

ENGLAND: Den spesielle stasjonen GBØNY er aktiv i anledning «New Year» til 7. januar på 160 til 10 meter, pluss 4 meter, 2 meter og 70 cm, med SSB, FT8, FT4, SSTV, FM, DMR og C4FM. QSL bare via eQSL. Logger blir lagt inn der etter 7. januar.

SVEITS: For å feire 40 års jubiléet for den sveitsiske avdelingen av International Police Association Radio Club (IPARC), vil den spesielle stasjonen HB4ØPOLICE være aktiv i hele 2021 på 160 til 6 meter pluss VHF, UHF og SHF. QSL via byrå eller via eQSL.

ITALIA: En rekke stasjoner vil være i gang i hele 2021 med suffikset «MMI» for å feire 160-års jubiléet for den italienske marinen: Marina Militare Italiana, MMI. Diplomer og plakett er tilbudt for de som oppnår kontakter med flere av disse MMI-stasjonene. Mer informasjon på web: www.tinyurl.com/2021-MMI

ARUBA: P44AA blir aktiv i CQ 160 meter CW Contest fra 29. til 31. januar 2021. Før og etter contesten vil operatøren være aktiv som P4/DL4MM fra 23. januar til 3. februar med fokus på de lave frekvensbånd. QSL til DL4MM, eller via LoTW.

 

COSTA RICA: To amerikanere vil operere fra forskjellige fjelltopper (Summits-On-The-Air = SOTA) med prefiksene TI2/, eller TI3/, eller TI5/ foran kallesignalet AB3G i perioden 3. til 9. januar 2021 på båndene fra 40 til 15 meter med mest CW. QSL helst via ClubLog’s OQRS, eller via LoTW.

 

GODT NYTT DX-ÅR ønskes alle lyttere og lesere av DX-Nytt!

 

 

 1. Gruppemøter

 

Drammengruppen setter drop-in på vent en stund fremover på grunn av Covid-19. Møtevirksomheten blir ikke tatt opp igjen før dette føles trygt.

 

Egersundsgruppen innstiller møteaktivitet inntil videre.

 

Follogruppen må avlyse drop-in inntil videre pga. smittevernrestriksjonene.

QST-sendingene mandager kl. 20.00 går som normalt på LA5FR.

 

Grenlandgruppen har stoppet alle medlemsmøter på grunn av Corona-situasjonen.

Gruppelokalet på Croftholmen kan benyttes, men alle besøkende oppfordres til å benytte håndvask og håndsprit, og overholde avstands-reglene.

 

Gudbrandsdalsgruppens møtevirksomhet er avlyst på ubestemt tid.

 

Haldengruppen avslutter drop-in. På grunn av covid-19 så blir møtelokalene i Hovsveien 88 stengt på ubestemt tid. Haldengruppen har imidlertid sked på 3610 kHz kl. 10.00 NT hver dag. Torsdager kl. 19.00 møtes vi på 145.775 MHz Halden repeater.

 

Hallingdalgruppen holder pause i medlemsmøtene. Kommer tilbake med ny møtekalender en gang etter nyttår.

 

Hortengruppen innskrenker møtevirksomheten inntil videre.

 

Moldegruppen har startet forsiktig med møter. Medlemsmøte den 1. mandagen i måneden og drop-in den 3. mandagen i måneden. Sted: Nesset Folkehjelp sine lokaler i Eidsvåg. Følg smittevernreglene, hold avstand.

 

Narvikgruppen har startet opp med møtene igjen.

 

Nedre Romerike gruppe avlyser inntil videre alle møter og aktiviteter, da gruppelokalet er stengt som følge av de skjerpede smitteverntiltakene i Lillestrøm kommune.

 

Oslogruppen har lokal QST-sending hver mandag klokken 21.30 over repeater LA5OR på 145.600 med sub-tone 110.9. Alle med kallesignal ønskes velkommen til innsjekk - uansett gruppetilhørighet. Oslogruppen har - med hell, kjørt noen gruppemøter på nett via Zoom. Det er ikke noen fast møteplan ennå, men tidspunkter og emner blir lagt ut på la4o.no, så følg med og klikk deg inn!

 

Ryfylkegruppen har forsiktig tatt opp igjen møteaktiviteten. Det vil bli drop-in på LA5L på Pundsnes hver torsdag fra kl. 18.00. De til enhver gjeldende råd med hensyn på smittevern vil bli fulgt.

 

Tromsøgruppen melder at det ikke vil bli arrangert møter og uformelle kaffetreff i regi av klubben inntil videre. Tromsø har mye smitte for tiden. Medlemmene kan imidlertid benytte klubblokalet i små grupper. Følg smittevernreglene.

 

Trondheimsgruppen stenger gruppelokalet for all aktivitet grunnet påvist smitte av Covid-19. En gjenåpning av lokalet vil skje over nyttår, og det vil annonseres så snart dette er klart.

 

 

 1. Tester

 

5 1900-2300 NT NRAU NAC 144 MHz

7 1900-2300 NT NRAU NAC 28 MHz

9 0000-2359 UTC YB DX Contest 3,5-28 MHz SSB

10 0630-0830 UTC NRAU Baltic Contest 3,5-7 MHz SSB

10 0900-1100 UTC NRAU Baltic Contest 3,5-7 MHz CW


Tillegg til QST-LA uke 53-2020/2021

 

På grunn av tidspress ble QST-LA uke 53-2020/2021 sendt ut fredag 1. januar med en svært kort melding om LA5BBA Kaare Nessets bortgang.

I kveld, lørdag 2. januar, har LA1KP Øivind og LA4LN Tom kommet med utvidet informasjon om Kaare. De har også kommet med noen tilleggsopplysninger om LA8KV Kjetil i forbindelse med hans bortgang.

 

Lesere av QST-LA bes om å ta informasjonen nedenfor inn som en del av QST-LA uke 53-2020/2021

 

Med vennlig hilsen

 

Bjørn Myrvold

Redaktør QST-LA

 

LA1KP og LA4LN gir noen tilleggs-opplysninger om to av våre radioamatører, som nylig har blitt Silent Key:

 

Silent Key: LA5BBA Kaare Nesset

 

Kaare var innvalgt som medlem av NRRL’s hovedstyre i 1997 - 1998. Han var NRRL’s sambands-manager fra 1998 til 2003, og la ned et betydelig arbeid for radioamatørenes støtte til samfunnet med nød- og katastrofesamband. Dette inkluderte planlegging og gjennomføring av landsomfattende radiosamband, sammen med daværende NRRL-president LA4LN, i forbindelse med tusenårsskiftet: Det var der etablert et landsomfattende radiosamband til politi, helsevesen, brannvesen, fylkesmenn og Statens Strålevern, med flere, med totalt 154 stasjoner på HF, i tillegg til lokale stasjoner på VHF og UHF.

 

Kaare var også redaktør og koordinator for NRRL’s ukentlige QST-LA-bulletin i 26 år. Han var styremedlem i Hortengruppen, og var med i LA5LG’s Hjelpefonds styre.

 

Kaare ble Ridder fra 1999, og Kommandør fra 2016, av Den Gyldne Nøkkels Orden. Kaare vil være dypt savnet.

 

 

På bildet vises i sentrum LA5BBA som ny Kommandør av Den Gyldne Nøkkels Orden i 2016, tildelt hjemme hos Kaare, med fra venstre LA4LN, LA6XI, LA5BBA, LA1KP, og daværende formann i Hortengruppen. Foto: LA4LN.

 

 

Silent Key: LA8KV Kjetil Toresen

 

Kjetil ble født 4. februar 1953, og ble Silent Key den 27. desember 2020. Kjetil var NRRL’s VHF-manager i flere år, og var med på å representere NRRL ved NRAU-møter og IARU Region 1 konferanser.

 

Kjetil var veldig interessert i å få kontakt med så mange land som mulig på VHF-båndene 2 meter og på 6 meter. Etter hvert ble han nødt til å få kontakt med nye land via refleksjon fra Månen, såkalt EME (Earth – Moon – Earth). Dette gjorde han mest fra hytta si på Glåmos, nær Røros.

 

Kjetil ble Ridder av Den Gyldne Nøkkels Orden i 2015. Kjetil vil være dypt savnet.

 

 

På bildet vises i sentrum LA8KV fra IARU Region 1 konferansen i Syd-Afrika i 2016, med øvrige deltagere i NRRL’s delegasjon: LA4LN til venstre og LB3RE til høyre. Foto: LA4LN.

 


Copyright © All Rights Reserved

free counter